A Raffica Sailing Team nyerte a Kékszalagot az egytestűek kategóriájában

Ezen a hétvégén, július 18-20. között rendezték meg Európa legnagyobb tókerülő versenyét, a Kékszalagot, amely ezúttal sem volt híján izgalmaknak. Abszolút győztesként a Racing Django léphetett a dobogóra, míg az egytestűek kategóriájában a Raffica futott be elsőként, ezzel az abszolút 5. helyet megszerezve. A kihívásokról és a verseny során szerzett tapasztalatokról Király Zsolt, a Raffica kormányosa mesélt.

 Kékszalag_Török Brigi Photographer_2

A Raffica 14 fős legénysége továbbra is megállíthatatlan az idei szezonban, ugyanis a svájci Bol d’Or Mirabaud és a németországi Rund Um versenyek után a csapat a Kékszalagon is elsőként ért célba az egytestűek között, 16:22:51 időeredménnyel. A gyenge szélben összesen 269 hajó futott be szintidőn belül, ezzel teljesítve a megmérettetést.

Király Zsolt, a Raffica kormányosa szerint az idei Kékszalag több szempontból is nehéz versenynek bizonyult. Ennek fő oka, hogy a verseny nagy részét gyenge szél kísérte, így nem lehetett gyorsan haladni. A folyamatos szélkeresés mellett a hínáros víz is nehezítette a vitorlázók dolgát. Zsolt szerint folyton résen kellett lenniük, hogy megfelelő sebességgel mennek-e, amikor pedig lelassultak, fontos volt, hogy mielőbb megszabadítsák a hajót a hínártól, amely szintén hátráltatta a haladást. A legénység kitartására és helytállására nagy szükség volt, ugyanis a szél hiánya miatt sok időt töltöttek a vízen, mielőtt célba értek.

 Kékszalag_Török Brigi Photographer_3

„Ami a taktikánkat illeti, az esélytelenek nyugalmával indultunk, majd pedig a katamaránok támadása, azaz megelőzése volt a cél” – nyilatkozta Király Zsolt. „Arra számítottunk, hogy szélcsendben a katamaránok közül sokan állni kényszerülnek majd a Tihanyi-szorosnál. Ez így is történt, ezen a szakaszon több katamaránt is sikerült megelőznünk, ezáltal pedig az abszolút 5. helyet elnyernünk.” Győzelmükben jelentős szerepet játszott a megfelelő technikai ruházat is. „A vízálló Helly Hansen vitorlás felszerelés ezúttal is szárazon tartott bennünket, ráadásul az 50+ faktoros napvédelemmel rendelkező darabok a szikrázó napsütésben is ideálisak voltak.” A norvég márka idei újdonsága az S.Café kávézacc technológia alkalmazásával készült LIFA® Active Light aláöltöző, amely amellett, hogy víztaszító tulajdonságának és nedvességelvezető szerkezetének köszönhetően bármely időjárási körülmény esetén szárazon tartja bőrünket, immár 50 faktoros UV-védelemmel rendelkezik. A pehelykönnyű felsők könnyen lélegeznek, éppen elegendő szigetelést biztosítanak, továbbá gyorsan száradó szerkezetüknek köszönhetően egész napos kényelemről gondoskodnak.

 

A csapat célja, hogy idén mind a négy rangos európai tókerülő versenyt megnyerjék, ebből eddig mind a három sikerült nekik. Az idei szezont az olasz Garda-tónál rendezett Centomiglia-n zárják, ahol szintén a dobogó legmagasabb fokára szeretnének állni.