A pékek sikere az ország öröme

Rábai Gábor pékmester alkotása Fotó: Horváth Gábor Miklós

Rábai Gábor pékmester alkotása
Fotó: Horváth Gábor Miklós

Régi hagyomány szerint a Szent István napja alkalmából rendezett ünnepségek egyik felemelő pillanata az új kenyér megáldása, megszegése. Idén különös figyelmet kaptak azok, akiknek az egyre finomabb és egyre különlegesebb péktermékeket köszönhetjük, a hivatásukat nagy-nagy szeretettel és odaadással, s ami legalább ilyen fontos, fantasztikus szakmai tudással készítő pékmesterek. Őket fogja össze az ebben az évben 30 éves Magyar Pékszövetség.

 

A Magyar Pékszövetség a Városligeti Műjégpálya dísztermében tartott jubileumi ünnepségének fővédnökségét Nagy István agrárminiszter vállalta el, s beszédéből kiderült, miért. Ez alatt a három évtized alatt megváltozott minden, teljes átalakuláson ment keresztül a szakma és ennek következtében jó irányban változtak meg a fogyasztói szokások is. A pékek összefogása, együttműködése teremtette meg az igazi megújulást. Haló poraiból sikerült újra felépíteni ezt a valamikor nagy megbecsülésnek örvendő hivatást. A régi hagyományok és a különleges, új ötletek bátor beépítése a munkába az egyre korszerűbb, világszínvonalúnak mondható körülményeknek köszönhető a sütőiparban. A technológiai fejlesztések, a folyamatos kísérletezés meghozta gyümölcsét, a minőségi termékek egész sorát mindnyájunk örömére.

Fotó: Juhász Melinda

Az elmúlt harminc év érdekvédelmi munkájáról szólva Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte, hogy egy váci pékmester, a nagyon agilis Hugyecz István vezetésével, mindössze negyvenöt fővel induló közösségnek a kezdetektől nagyszerűen sikerült közvetítenie a sütőiparban, élelmiszeriparban tevékenykedők és a döntéshozók között. A szervezet észrevételeit, javaslatait mindmáig túlnyomó részt sikerült beépíteni többek között az újítások és az oktatás területén is. Jelenleg 375 tagja van a Magyar Pékszövetségnek, amely az országban működő sütőipari vállalkozások 60-65 százaléka.

A jubileumi ünnepségen adta át Nagy István a Magyar Pékszövetség IX. Termékverseny győzteseinek és helyezettjeinek járó díjakat, majd megáldásuk után megszegte az ország kenyereit, a Hajdúsági házi kenyeret és a Rozmaringos burgonyás cipót.

Aki szeretné megkóstolni a győztes kenyereket, megtalálja azoknak a pékségeknek a listáját a www.pekszovetseg.hu oldalon, akik üzletükben kínálják őket kenyérszalaggal ellátva, garantálva az eredeti minőséget.

 

Horváth Gábor Miklós