Normandiai partraszállás

Francois Hollande francia államfő a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójának nemzetközi megemlékezésén a “Vörös Hadsereg bátorságát” és “azon népek döntő hozzájárulását” méltatta a szövetségesek második világháborús győzeleméhez, amelyek akkor a Szovjetunió részei voltak.

    Hollande először köszönetet mondott a többségében 90 év körüli 1800-an veteránnak, akiknek ígértet tett arra, hogy szellemiségükkel örökre ott lesznek Normandiában, valamint méltatta a nácizmus német áldozatainak bátorságát is.
“Szeretném üdvözölni a szovjet hadsereg bátorságát” – hangoztatta a francia elnök pénteken Ouistrehamben, a Sword Beachen, mintegy 9 ezer vendég, köztük Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko megválasztott ukrán elnök előtt elmondott közel félórás beszédében. Hollande kiemelte “azon népek döntő hozzájárulását a győzelemhez, amelyeket Szovjetuniónak neveztek”.
A két egykori szovjet tagköztársaság vezetője az ünnepség előtti díszebéden beszélt egymással először. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő tájékoztatása szerint Putyin és Porosenko mielőbbi tűzszünetre szólította fel mindkét oldalon a fegyvereseket Ukrajna délkeleti részén.     Vlagyimir Putyin az ünnepség alkalmából Barack Obama amerikai elnökkel is tartott egy 10-15 perces nem hivatalos találkozót, amelynek témája szintén az ukrán válság volt. “Putyin és Obama állást foglalt az erőszak és a katonai akciók mielőbbi mérséklése mellett” – hangsúlyozta az orosz elnök szóvivője.
A ragyogó napsütésben megrendezett látványos díszünnepségen ötszáz katonazenész, tíz táncművész és 650 statiszta idézte meg négy jelenetben egy 2700 négyzetméter alapterületű színpadon a “leghosszabb nap”, a D-day eseményeit.
A 45 perces előadást a helyszínen óriáskivetítőkön követhették a nézők, köztük 19 állam- és kormányfő, többek között II. Erzsébet brit királynő, David Cameron brit miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d,Estaing volt francia elnök, a televíziók képernyőin keresztül pedig a francia kormány becslése szerint egymilliárdan.
A délelőtti brit és amerikai megemlékezések után a délután folyamán Franciaország a kanadai, a holland, a dán, a norvég és a lengyel állam képviselőivel is megemlékezik a normandiai katonai temetőkben a partraszállásban részt vett katonákról.
Normandiában 1944. június 6-án reggel fél hétkor kezdődött meg a partraszállás az Omaha, a Utah, a Gold, a Juno és a Sword elnevezésű partszakaszokon, s a nap végéig 156 ezer katona volt a szárazföldön, őket 12 ezer repülő fedezte. Német részről mintegy 30 ezer katona és 500 repülőgép próbált ellenállni.

Forrás:MTI