A Néprajzi Múzeum új programja:

2013. szeptember 7. 14.00-17.00

Utolsó nap, utolsó kép – nemzetiségek régen és ma

A berlini Európai Kultúrák Múzeuma Találkozások című vendégkiállításának záró rendezvénye

 

Vendégeink a véméndi Német Nemzetiségi Együttes hagyományőrző énekkara és tánccsoportja, valamint a pomázi Meselia zenekar.

 

14.00 A véméndi Német Nemzetiségi Együttes „arany rozmaring” minősítésű énekkara véméndi népdalcsokrot ad elő

Az együttes 1965-ben alakult, azóta is fő feladatának tekinti a népdalkincs megőrzését, továbbvitelét. Tatabányán, Veszprémben és Bonyhádon is az országos fesztivál döntősei voltak, két alkalommal fesztiváldíjat nyertek.

 

14.30 Utolsó szubjektív tárlatvezetés a kiállítás kurátorainak közreműködésével

Tárlatvezető: Csorba Judit, Bata Tímea

 

15.15 A véméndi Német Nemzetiségi Együttes véméndi táncokat ad elő

Az együttes 1973-ban alakult. Többször bejutottak az országos fesztiválok döntőjébe, három esetben fesztiváldíjat nyertek Veszprémben.

 

15.45 Véméndi uzsonna

A hagyományőrző csoportok előadása után Véménd vendégül látja a program látogatóit, igazi, hamisítatlan véméndi süteménnyel és helyi termelésű borral.

 

16.00 A pomázi Meselia Együttes szerb dallamokat játszik

A pomázi Teleki-Wattay Művészeti Iskola együttese 1999-ben alakult. Janka László vezetésével pomázi és magyarországi szerb zenét játszanak tamburán, harmonikán, nagybőgőn és fúvós hangszereken.

 

14.00 – 17.00 folyamatosan

 

„Hozzon egy tárgyat !” fotó dokumentációs program

 

A Néprajzi Múzeum Véménd 1916-1920 – Egy falusi tanító fotográfiái című kiállításához kapcsolódik a Hozzon egy tárgyat! felhívás és program, amely a különböző nyelvű, kultúrájú és vallású emberek együttélését, az egyes ember személyes identitását alapvetően meghatározó tényezőket, és az ehhez kapcsolódó tárgykultúrát vizsgálja.

 

A Hozzon egy tárgyat! felhívás és program a kiállításban szereplő közel száz éves fotográfiák egy-egy részletére reflektál: a fényképeken a falu lakói gyakran egy olyan tárgyat tartanak a kezükben, amely társadalmi helyzetükre, identitásukra, a felvétel készítésének alkalmára utal.

 

Ebből kiindulva a kiállítás látogatóit arra kérjük, hogy hozzanak magukkal egy olyan tárgyat, amely sokat jelent a számukra, vagy egy másik kultúrára utal – egy olyan kultúrára, amely a sajátjuktól vagy az aktuális környezetükétől eltér – és a kiállítótérben berendezett alkalmi fotóműteremben fényképezkedjenek le vele!

 

A tárgyakhoz kötődő személyes történetekre is kíváncsiak vagyunk, mivel a tárgyakhoz tartozó történetek egyfajta hidat képeznek. A „hídon átsétálva” a különböző kultúrák közötti viszonyok és kapcsolatok érthetőbbé válnak, ami által egy másik világ részletesebb, mélyebb képe tárul fel előttünk.

Gyerekeknek

 

„Hozz egy emléket”

Vége a nyárnak, elkezdődött az iskola, de a nyári nyaralások, táborok emléke még itt van velünk. Egy kavics, egy kagyló, egy menetjegy vagy a kiránduláson vett karkötő kedves emlékeket idéz fel. Hozd el magaddal a nyár legszebb pillanatira emlékeztető tárgyad! Tárgyaddal együtt megörökítünk a kiállítás fotóműtermében.

 

Képkereső játék a kiállításban

 

Nemzetiségi öltöztetős babák készítése – kézműves foglalkozás

 

 

 

Jegyárak:
Egyéni belépő: 1400 Ft
Kedvezményes belépő: 700 Ft

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*