A német alkancellár felszólította Magyarországot a menekültügyi körülmények javítására

Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn felszólította Magyarországot a menekültügyi rendszer körülményének javítására, és kijelentette, hogy veszélybe kerülhet az uniós finanszírozási, támogatási rendszer és a schengeni belső határok nyitottsága, ha az uniós partnerek nem veszik ki a részüket az európai menekültválság kezeléséből.

    Az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a ZDF országos köztelevízióban hétfő este sugárzott interjúban kijelentette: megérti, hogy a menekültek el akarnak menni Magyarországról, és ezért Németország és az EU is joggal követeli a menekültügyi szabályok betartását és a körülmények javítását, hiszen különben a menekültek csupán “az egyik nyomorúságból a másik nyomorúságba” kerülnek, amikor belépnek Magyarországra.
    Sigmar Gabriel elmondta: ha mindössze néhány tagállam viseli a menekültválság terheit, akkor senki nem gondolhatja az EU-ban, hogy “a finanszírozásban minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig”, hiszen az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében csak akkor vesznek részt a tagok, ha pénzt kapnak érte, és kivonják magukat a felelősség alól, amikor nehézségek támadnak. “Ez így nem fog menni” – mondta Sigmar Gabriel.
    Ugyanakkor még “ennél is sokkal veszélyesebb” következményei lehetnek, ha nem változik a helyzet, ugyanis “súlyos nyomás alá kerülhet a legnagyobb vívmány, a határok nyitottsága” – hangsúlyozta a német alkancellár.
    Ez “politikai katasztrófa” lenne, és gazdaságilag is “rettenetes” hatásokkal járna, “különösen a kelet-európai országoknak” – mutatott rá Sigmar Gabriel.
    “Ez a valóság” – válaszolta arra a felvetésre, hogy mindez értelmezhető fenyegetésként. Arra a kérdésre, hogy miként lehet meggyőzni az uniós partnereket, azt mondta, hogy csak a “valóságot” és a lehetséges “fejleményeket kell vázolni”.
    “Nem fog működni az a fajta hozzáállás, hogy én ebben nem akarok részt venni” – jelentette ki a német alkancellár. Hangsúlyozta, hogy az európai politikának meg kell változnia, és úgy vélte, hogy ez a változás “talán gyorsabban bekövetkezik majd, mint ahogy most gondoljuk”.

Forrás:MTI