A nagyberuházásokkal jelentősen nőhet az Emmi büdzséje

A nagy kulturális beruházások, felújítások révén jövőre is jelentősen nőhet az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezeti költségvetése: a Liget Budapest projektre több mint 44 milliárd, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójára több mint 10 milliárd, a Magyar Állami Operaház nagyberuházásaira pedig összesen mintegy 12,5 milliárd forint szerepel a 2017-es költségvetési javaslatban.

    A közgyűjtemények – köztük olyan intézményeknek, mint a Nemzeti, az Iparművészeti vagy a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár – a javaslat szerint összesen csaknem 26,2 milliárd forint támogatást kapnának, amelynek mintegy fele jutna beruházásokra, felújításokra.
    Ezen belül az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójára 10,1 milliárd forinttal számol a jövő évi költségvetés tervezete, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységére 1,9 milliárd forintot, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciójára pedig 300 millió forintot irányoz elő a javaslat.
    A minisztériumi fenntartású művészeti intézmények – a Magyar Állami Operaház, a Pesti Magyar Színház és a Budapesti Operettszínház – 11,8 milliárd forintos támogatással számolhatnak, amelyből több mint 900 millió forintot költenének beruházásokra, felújításokra.
    Az Emmi fejezetébe tartozó nagy beruházások közül az Operaház Eiffel Bázisára csaknem 5,6 milliárd, az Andrássy úti épületének felújítására 7 milliárd forintot költenének jövőre. A Liget Budapest projektre – több különböző címen – csaknem 44,6 milliárd forint jutna.
    A Fővárosi Nagycirkusz elhelyezésére és kialakítására 3,5 milliárd, míg a Budai Vigadó felújítására csaknem 2,8 milliárd forintot terveztek. A MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása csaknem 3,8 milliárd forinttal szerepel a tervezetben.
    A gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására több mint 9 milliárd forint jutna. Ebbe a körbe tartozik például a nonprofit gazdasági társaságként működő Nemzeti Színház, a Müpa, a  Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár vagy a Capa Központ. Egyéb kulturális intézmények támogatására 2,7 milliárdot irányoztak elő.
    A fejlesztési kezelésű előirányzatok között kulturális szakdiplomáciai feladatokra 5,4 millió, az EU-tagságból eredő kulturális együttműködésekre 12,3 millió forint szerepel a költségvetési javaslatban.
    Bár a filmes támogatások többségét a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság osztja szét, az Emmi fejezetében is jutna 2017-ben filmszakmai támogatásokra 69,8 millió, filmek gyártásának támogatására pedig 75 millió forint. A KOGART ház támogatására 200 milliót irányoztak elő, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására pedig 228,8 milliót terveztek be. Kiemelt és/vagy közösségi nemzetközi hazai és nemzetközi kulturális fesztiválok és események támogatására 500 milliós keret áll majd rendelkezésre a szaktárca fejezetében.
    A Design Terminál támogatására 562 millió forintot, a Zeneakadémia működésének kiegészítő támogatására 500 millió forintot fordítanának jövőre az Emmi fejezetéből. A Makovecz Imre életművének gondozása részeként – a kormány tavaly év végi határozata alapján létrehozandó – Makovecz Imre Pályázati Alap 1,4 milliárdos támogatással szerepel a tervezetben.
    Művészeti tevékenységek és egyéb fejezeti feladatok támogatására több mint 1,6 milliárd forint, az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra több mint 1,4 milliárd forint juthat a jövő évi költségvetésből.
    A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál megrendezésének támogatására 1,95 milliárd forint szerepel a költségvetési javaslatban. Egyéb színházi támogatásokra 63,4 milliót fordítanának.
    Kulturális alapítványok működési és programtámogatására csaknem 1,3 milliárdot terveznek fordítani jövőre, ezen felül a Várpalotai Trianon Múzeum 44 millió forintos központi támogatásra számíthat. A kulturális társadalmi, civil és nonprofit szervezetek támogatására 97,3 millió forintot fordítanának, a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete (TEMI) támogatására 450 millió forintot terveztek, a Magyar Írószövetség 30 milliós támogatásra számíthat, míg a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) 22 millióra.
    Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására több mint 2,9 milliárd, a roma kultúra támogatására 52,3 millió forintot irányoztak elő.
    Új költségvetési sorként jelenik meg a kulturális szakemberek továbbképzése, amelyre 120 millió forintot fordíthat 2017-ben a tárca.

Forrás:MTI