A NAGY FUTAM III!

 Világbajnokok sora földön és levegőben – a Budapest belvárosában tartandó Nagy Futam az idén is megdobogtatja majd a technikai sportok rajongóinak szívét, főleg mert ritkán látni ennyi világsztárt egy csokorban.

Az idei május 1-jei esemény is bővelkedik majd a különlegességekben, s ami ezúttal is a legfőbb vonzereje, hogy itt olyan közel kerülhetnek kedvenceikhez a szurkolók, mint egy épített versenypályán soha.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

 „A Nagy Futamnak immár hagyománya van, s minden alkalommal egyre színesebb a résztvevők palettája. Ennek a rendezvénynek az a célja, hogy közelebb hozzuk a technikai sportokat a szurkolókhoz, ami az utóbbi évek tapasztalata alapján sikerül is. Az idén kétségkívül az jelenti a legnagyobb szenzációt, hogy két Formula–1-es csapat is elfogadta a meghívásunkat. A Red Bull versenygépét a fiatal Danyiil Kvjat vezeti majd, a Ferrari pedig aktív világbajnokát, a hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendő Kimi Räikkönent delegálta az eseményre. De megmutatja magát a túraautó-világbajnokság komplett mezőnye, kiváló műrepülőinkről már nem is beszélve, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk: világbajnokok egész sora tölti majd meg izgalommal Budapest belvárosát ezen a napon” – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnökvezérigazgatója,aki azt is elárulta, hogy az esemény központja a Várkert Bazár lesz, onnan indulnak a versenyzők a Lánchíd utcán a Clark Ádám tér irányába, oda-vissza áthajtanak a Lánchídon, majd pedig a Budai Alsó rakparton folytatják a száguldást a körülbelül 4000 méter hosszú „pályán” a Lánchíd és az Erzsébet híd között.

A Hungaroring által szervezett csütörtöki sajtótájékoztató egyik érdekes momentuma volt, amikor levetítették azt a két videó-üzenetet, amelyet Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat küldött a magyar újságíróknak és a drukkereknek.
„Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy részt vehetek a Nagy Futamon a Scuderia Ferrari képviseletében – biztos vagyok a rendezvény sikerében. Mindig nagyon különleges élmény Formula–1-es autót vezetni egy ilyen érdekes környezetben, mint amilyen Budapest belvárosa, és hálás vagyok, hogy támogatónk a Kaspersky Lab megosztja velem ezt a nagyszerű élményt. Tudom,hogy a budapesti emberek egyszerűen megőrülnek a Scuderia Ferrariért, és a Formula–1-ért, és mindent megteszek, hogy szórakoztassam őket. Találkozunk május 1-jén!” – üzente a magyar szurkolóknak Kimi Räikkönen, a Scuderia Ferrari pilótája, aki tehát a Kaspersky Lab, a világ legnagyobb magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalatának köszönhetően vesz részt a budapesti rendezvényen, amely cég 2010 óta az istálló partnere.

„Hello Budapest, remélem minden oké ott – üzent már az ausztrál idénynyitó futam helyszínéről a Red Bull-istálló pilótája, Danyiil Kvjat. – Nagyon várom, hogy ott legyek, és elkezdődjön a show, amelyet remélhetőleg élveznek majd. Ami engem illet, nagyon szeretem Budapestet,nagyszerű város, sok szép emlék köt oda. Az is nagyon jó lesz, hogy nem a megszokott módon közlekedhetek majd a Formula–1-es autóval. Találkozunk május elsején, Budapesten, hogy szórakozzunk egy jót!”
A Formula–1-es versenygépek két alkalommal hajtanak végig a négy kilométer hosszú versenypályán, de nézzük akkor egy kicsit a Nagy Futam III további programját.

A délelőtti légi bemutatón részt vesz a Magyar Honvédség (kijelölt egységének katonái ejtőernyős-bemutatót tartanak,amennyiben az időjárás engedi), de eljön a Flying Bulls,a Red Bull különleges repülős alakulata, és bemutatót tart Besenyei Péter, Veres Zoltán és Illés Tamás – mindhárman hazánk műrepülő világbajnokai.
„Már korábban is hatalmas közönségsikert aratott a Nagy Futam elnevezésű légi és földi parádé,amely vitathatatlanul a főváros legexkluzívabb területét, a Lánchidat és környékét veszi birtokba.A Budapest belvárosában rendezendő káprázatos légi- és aszfalt-show megvalósítását a hatóság a maga eszközeivel támogatja, és a rendezvény engedélyezésekor kiemelt figyelmet fordít majd a légi közlekedés biztonságára” – nyilatkozta Győri Gyula, a Nemzeti közlekedési Hatóság elnöke, aki hangsúlyozta, a főváros legszebb szakaszán rendezett bemutató növeli Magyarország turisztikai ismertségét, egyúttal valóban elsőrangú szórakozást kínál a nézőknek.
Az autós bemutató sem csupán az F1-esek száguldásából áll majd, láthatnak a nézők Nascar-autót, jönnek a túraautó-világbajnokság sztárjai, a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb, a négyszeres túraautó-világbajnok Yvan Muller, no meg a címvédő „Pechito” López.
A magyar topversenyzők közül a csütörtöki sajtótájékoztatóra elfogadta a meghívást Michelisz Norbert, a túraautóvilágbajnokság magyar pilótája, Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Kiss Pál Tamás, az AutoGP-sorozat tavalyi ezüstérmese, akik mind örömmel mondtak igent a felkérésre,hogy részesei legyenek a május 1-jei programnak.
Michelisz Norbert: „Tavaly remekül éreztem magam a Nagy Futamon, ezért nagyon örülök, hogy idén is részese lehetek. Számomra egyébként is rendkívül izgalmas lesz ez a hétvége, egyrészt mert mindig jó érzés találkozni a szurkolókkal, másrészt mert talán a Nagy Futam még több embert győz meg arról, hogy jöjjön el a Hungaroringre másnap és harmadnap, hiszen akkor rendezik a túraautó-vb magyar futamát, ami, talán mondanom sem kell, különleges helyet foglal el a szívemben.”
Kiss Pál Tamás: „A Nagy Futam a versenyzőknek és a nézőknek is jó. Nekünk azért, mert különleges élmény gumit füstölni a Lánchídon, ezt csak nagyon kevés ember, nagyon kivételes esetben élheti át – engem például tavaly végig rázott a hideg közben –, a nézőknek pedig azért, mert csak egy nagyobbat kell sétálni, hogy ebben a különleges élményben részük legyen, és ilyen közel még a Hungaroringen sem kerülhetnek a versenyautókhoz. Ez népszerűsíti a sportot.”
Besenyei Péter: „Az ilyen események mindig nagyon jók, mert a technikai sportokat – a Formula–1-et és a Red Bull Air Race-t is – közel hozzák az emberekhez. A Nagy Futam az idén is látványosnak ígérkezik, úgyhogy érdemes lesz kilátogatni a Duna-partra – mindenkit szeretettel várunk.”
A Nagy Futamot a Duna Televízió közvetíti – május 1-jén 14.30 és 17.10 óra között a nézők felvételről láthatják előbb a légi parádé összefoglalóját, majd pedig az autós eseményeket már élőben.