A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg országos Kenyérversenyét. A három kategóriában meghirdetett megmérettetésre több tucat pékség jelentkezett, a döntőbe jutott termékek közül pedig idén is a legkiválóbbakkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhat először a nagyközönség.
A Kenyérverseny a nemzeti ünnephez, Szent István király napjához kapcsolódva a hagyományőrzés és a szakmai megújulás méltó színpada, ahol a magyar pékségek évről évre tanúbizonyságot tesznek arról, hogy az örökértékű kenyérkultúra képes megújulni, választ adva a modern kor kihívásaira.

Fotó: Juhász Melinda
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek a 3 kategóriában. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriában 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Leveles sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A pályaművek kifejezetten e jeles verseny alkalomára születtek meg, kereskedelmi forgalomba csak a díjátadót követően kerülnek.
A verseny rangját emeli, népszerűségét mutatja, hogy az ország szinte minden tájáról érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek, hogy bemutassák legújabb termékfejlesztéseiket. A nevezők közel harmada első alkalommal indult el a megmérettetésen – ez egyértelmű jele annak, hogy a fiatal, lelkes vállalkozók is egyre nyitottabban fordulnak a szakmai kihívások felé.
A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be (9-9 db kenyér és 12 db sétáló sütemény). A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül. A legjobb pékárukkal a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos.

Bírólóbizottság tagjai:
• A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória zsűritagjai:
➢ Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és
tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja
➢ Kászpári Károly – a Magyar Pékszövetség Baranya-Somogy-Tolna megye
régiójának elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője
➢ Király István – a Magyar Pékszövetség Bács-Kiskun megye régiójának elnöke, a
Király Pék és Társa Bt. alapítója
➢ Knezsik István – Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), illetve az Autós
Nagykoalíció (ANK) elnöke
➢ Nagy László – Backaldrin Hungária Kft. bemutatópéke, pékmestere
➢ Németh László- IPOSZ elnöke
➢ dr. Pleva György – Nébih, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
igazgatója
• A sétáló sütemény kategória zsűritagjai:
➢ Gyenge Katalin – a zsűri elnöke, a balatonkenesei Katica Pékség, Kávé és Teaház
vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, a Magyar Pékszövetség Fejér
Komárom megye régiójának korábbi elnöke
➢ Benzsay Krisztián – az IREKS-STAMAG Kft. szaktanácsadója és pékmestere
➢ Both Ákos – a Magyar Zeelandia mesterpéke
➢ Kószó Katalin – a Puratos Hungary Zrt. cukrász és pékmestere
➢ Selmeczi László – Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke és ügyvezetője
➢ Szécsényi Tamás – NAK, Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója

Fotó: Juhász Melinda
„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb
a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes,
kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe
kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe
József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a
szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat,
gabonákat egy-egy új termék fejlesztése során.
Nyertes termékek
Szent István napi kenyér kategória
Balmaz Sütöde Kft. – Alföldi Pajta kenyér- tönkölyliszttel
Alföldi tájainkból, Balmazújvárosból érkezett az a különleges kenyér, amely 2025-ben újraéleszti a magyar kenyérfogyasztás hagyományát és jövőt terem. Ez a kenyér nem csupán egy új íz – hanem egy üzenet: a múlt ölelésével együtt haladunk a jövőbe. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.
Az Alföldi Pajta kenyér a régmúlt vidéki életformát, az egyszerűséget és a tiszta ízeket hozza vissza a mai asztalokra. A kenyér különlegessége az összetevőkben rejlik: világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL 55 és BL 80 búzaliszt alkotja a harmóniát, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.

Fotó: Juhász Melinda
Balmaz Sütöde Kft. – Alföldi Pajta kenyér- tönkölyliszttel
Hagyomány és innováció kéz a kézben
A Pajta kenyér a múlt értékeit és a jelen tudatosságát egyesíti. A hagyományos kenyérsütés technológiát követve, kovászos eljárással készül, mégis újat nyújt a választott alapanyaggal: a tönkölybúzaliszt nemcsak ízében gazdagabb, hanem táplálóbb, emészthetőbb alternatívája a modern búzának. Ezzel a lépéssel a kenyér nemcsak visszanyúl az alföldi kultúra gyökereihez, hanem válasz is napjaink egészségtudatos törekvéseire. Egy szeletben múlt és jövő találkozik – a természetes, lassú érlelésű tészta egyszerre őriz és újít. A világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztek társítása javítja az ízharmóniát és az egészségi hatásokat – modern fogyasztói igények szerint.

Fotó: Juhász Melinda
Családi örökség – név és tradíció
A Pajta kenyér nem csupán egy termék – egy név, ami családi történetet mesél. A kenyér elnevezése családi örökségből fakad. A “Pajta” név emléket állít a nagyszülők kemencéjének, ahol a kézzel dagasztott cipók illata köré gyűlt a család. Ez a hagyomány ma is él: három generáció tudása fonódik össze minden vekniben. A tönkölybúzából készült kenyér egyszerre idézi a múltat, és felel a jelen kihívásaira – természetes, egészséges és őszinte.
Minden cipóval egy darabka örökséget adunk tovább – tiszta kézzel, tiszta szívvel!
„Számunkra a kenyér nem termék, hanem örökség, amit apáról fiúra adunk tovább. Ezt a hagyományt sütjük bele minden veknibe.” – mondta Fülep Zsolt, a cég ügyvezetője.

Fotó: Juhász Melinda
Innovatív kenyér kategória
Varga Pékség- Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal
A mórahalmi Varga Pékség harmincéves szakmai örökségére építve, elkötelezetten képviseli a természetes alapanyagokra és a kovászos technológiára épülő kenyérkészítést. Innovatív kenyerük a Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal az idei verseny fődíját nyerte el és méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának.
A termékfejlesztés során az alkotók célja az volt, hogy a magyar búzából készült kenyér a mediterrán konyhaművészet egészségtudatosságával és ízvilágával gazdagodjék – így került a tésztába kiváló minőségű extraszűz olívaolaj, amely ízében és beltartalmában is új dimenziót nyit.
A kihívást az arányok összehangolása és a technológiába illesztése jelentette.
A mediterrán étrend előnyeit pozitív egészségügyi hatásai, mindenki számára ismertek, hiszen segít a testsúly kontrollban, a vércukorszint stabilizálásában, és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Varga Pékség- Mediterrán kenyér extraszűz olivaolajjal
„Úgy véljük, hogy a mediterrán életmód egy olyan életstílust képvisel, amelynek középpontjában a
kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges jólét iránti elköteleződés áll.
Meggyőződésünk, hogy a nyertes olivás kenyerünkben a kiváló minőségű magyar lisztet a saját technológiánkkal úgy tudtuk ötvözni a könnyed, laza és egészséges mediterrán jelleggel, hogy végül mindezt egy általunk megálmodott díjnyertes kenyérben valósítottuk meg.” – nyilatkozta Varga Ferenc a cég tulajdonosa.

Leveles sétáló sütemény kategória
Három Tarka Macska Kézműves pékség- Augusztusi Álom
A Három Tarka Macska pékséget 2017-ben alapította Márton Dávid, Franciaországban született
honfitársunk, aki az egész csapattal karöltve arra törekszik, hogy a hagyományt kortárs
szemlélettel ötvözve adja tovább – legyen szó hosszú érlelésű, adalékmentes, kovászos
kenyereikről, vagy éppen a croissant-okról, amelyeknél különösen büszkék a tésztaszerkezetre,
illetve a liszt és a vaj minőségére.
Idén első alkalommal indultak a Kenyérversenyen, és az volt a céljuk, hogy egy független, szakmai
zsűri visszajelzésein keresztül lássák, hogyan állják meg a helyüket azok a termékek, amelyekben
hisznek – amelyek a francia technológia és a magyar ízvilág ötvözetéből születnek.
A versenyre való felkészülés nemcsak technikai kihívásokat hozott, de hatalmas inspirációt is
jelentett a csapatnak. Új lendületet adott az innováció iránti vágy. A szakembereik egymás
ötleteiből építkeztek, és közösen csiszolták végleges formára a receptúrát. Megtanulták, hogy egy
igazán jó termék mögött mindig közös gondolkodás, bátorság és sok-sok kísérletezés áll.
Három Tarka Macska Kézműves pékség- Augusztusi Álom
A győztes sütemény, az Augusztusi Álom, egy laminált croissant tésztából készült leveles desszert,
amely kívülről elegáns és roppanós, belülről viszont gazdag és meglepő. A függőleges rétegek
belsejében egy selymes brownie tészta és egy zamatos meggyszósz rejtőzik – az édes és savanykás
ízek harmonikus játéka, amit a textúrák gondos összehangolása tesz igazán különlegessé.
A termék alapötlete abból a szándékból született, hogy egy olyan „sétáló süteményt” hozzanak
létre, amely egyszerre esztétikus, innovatív és könnyen fogyasztható – miközben tisztelettel adózik
mind a magyar, mind a francia cukrászati hagyományoknak. A koncepció kidolgozásában sokat
merítettek franciaországi tanulmányútjuk során szerzett tapasztalataikból, ahol lehetőség volt
elmélyülni a laminálás technikájában és kísérletezni az ízekkel. A hosszadalmas tesztelés és
újratervezések során végül megszületett egy olyan sütemény, amelynek minden részlete tudatos
döntés eredménye – az alapanyag-választástól kezdve a töltelékek textúráján át egészen a
díszítésig.
„A jövő indulóinak azt tudom tanácsolni: merjenek kérdezni, játszani és kilépni a megszokott
keretekből. Mert a kreativitás ott kezdődik, ahol a biztos receptek véget érnek.” – nyilatkozta
Márton Dávid.
A Kenyérverseny nyertes termékeit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először
a nagyközönség. A Pékszövetség célja, hogy ezek a termékek országos szinten elérhetővé váljanak
a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tesz közzé,
amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba XIV. Szent István napi
kenyérverseny nyertes termékei.
Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben
rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma),
amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség
biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az
ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország
minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret és sétálósüteményt kapják a vásárlók.
Amdala.hu Amdala Magazin és Hírportál. Friss hírek, bulvár, sport, kultúra.