A motort 6 méteres hullámok közt 40 csomós szélben is működtetni kell

 Mit tanulhatunk egy vitorlásverseny szélsőséges körülményei között a legkeményebb munkákból?

Egy gyárban semmi sem romolhat el, és ugyanez igaz a Volvo Ocean Race vitorlásversenyen részt vevő SCA csapat hajójára is. A világszerte ismert higiéniai márka, a Tork az SCA csapatával karöltve ezért gondoskodik arról, hogy a legjobb minőségű ipari törlő- és tisztító termékeket használják a fedélzeten. A verseny feléhez érve az SCA csapata és a Tork most megosztja tapasztalatait arról, hogyan kell ellátni a karbantartási és a létfontosságú javítási munkálatokat a világ legkeményebb vitorlásversenyének szélsőséges körülményei között.

Az SCA csapat jelenleg a Volvo Ocean Race ötödik futamára készül. A legénység 22 napon át hajózik majd az óceán déli részén, dacolva a 74 kilométer per órás széllel és a Kínai Nagyfalat megközelítő magasságú hullámokkal. Ironikus, hogy a világ legkeményebb vitorlásversenyéről van szó, és mégis a motor a hajó legfontosabb alkatrésze. Ennek oka, hogy a motor irányítja a hajó hidraulikus rendszerét, ami nagyban meghatározza a versenyen nyújtott összteljesítményt.

„Ha egy gyárban valami hiba történik, időt és pénzt veszítünk, egy hajón pedig időt és kilométereket. Ezért a hajót saját magunknál is jobban kell ismernünk, és a lehető legjobb termékkel kell dolgoznunk a karbantartási munkálatok során, hogy fel tudjunk készülni bármilyen motorikus problémára” – mondja Liz Wardley, az SCA csapat legénységének a tagja.

Csakúgy, mint a feldolgozó iparban, a hajók esetében is igaz, hogy a műszaki teljesítménynek hibátlannak kell lennie nap mint nap, minden percben. A hajó több mint 200 alkatrészből áll, amelyek közül némelyik még egy gombostűnél is kisebb, és mindegyikhez egy meghatározott típusú olajra vagy zsírra van szükség. A hajón nem az a kérdés, hogy elromlik-e valami, hanem, hogy mikor. Egy ilyen helyzetben – amikor a csapat olyan messze van kint a nyílt tengeren, hogy a legközelebbi emberi lények a Nemzetközi Űrállomáson lévő űrhajósok– a karbantartási és a létfontosságú javítási munkálatoknak döntő szerepük lehet a verseny kimenetelében.

„A versenyen hasonló technikai kihívásokkal kell megküzdeni, mint a feldolgozó iparban. Nemzetközi nehézipari beszállítóként szerzett tapasztalatainkra építve biztosítjuk a legjobb ipari termékeket a legkeményebb fedélzeti feladatokhoz” – mondja Rédey Anikó, a Tork törlés és tisztítás termékcsoportért felelős termékmenedzsere.

A Tork két olyan különböző termékét használják a hajón is a műszaki és hidraulikus részek hatékony tisztításához, karbantartásához és javításához, amelyek már jól beváltak a kiemelkedő teljesítményt és rendkívüli nedvszívó képességet megkövetelő ipari létesítményekben.

  1. A Tork felülettisztító nedves törlőkendőt felületek és olajfoltok tisztítására használják a hajó műszaki részeiben. Rendkívüli hatékonyságát jól mutatja, hogy a foltokkal kíméletlen, de a kezet kíméli. Olyan esetekre tervezték, amikor kényelmes és hatékony tisztításra van szükség, és nincs a közelben víz – mivel a hajó fedélzetén lévő kevés édesvizet szigorúan ivásra szabad csak felhasználni. Azáltal, hogy sem víz, sem tisztítószerek hozzáadására nincs szükség, a csapat értékes időt és energiát takaríthat meg a kritikus helyzetekben. A nedves törlőkendők egyesével adagolhatók, vízálló csomagolásuk légmentesen záró fedele biztosítja, hogy megőrizzék nedvességtartalmukat.
  2. A Tork ipari törlőkendők puhákés rugalmasak, ezért szűk helyeken is könnyen használhatók, és ideálisak a motortérben lévő olaj és zsír eltávolítására. Ezek a törlőkendők az exelCLEAN™ technológiának köszönhetően kiválóan alkalmasak a komoly szennyeződések eltávolítására. Az új kendő a korábban használt pamutrongyokat váltotta fel, mivel hatékonyabb, könnyebb és kevesebb helyet foglal el. Más kémiai anyagokkal együtt is jól használható, és ételek számára sem jelent veszélyt, ezért a feldolgozóiparban és az élelmiszeriparban is kedvelt termék. A csapat sem csak a legkomolyabb műszaki karbantartási és tisztítási munkákra használja, hanem a konyhát is ezzel tisztítják. A hajón fontos szempont, hogy egy tisztítókendőt több mindenre lehessen használni, mert így kevesebb tárolóhelyre van szükség és kisebb súllyal lehet utazni.