A Médiatanács 119 millió forint támogatásról döntött a Mecenatúra-pályázaton

Huszonkettő televíziós műsor és tizenegy forgatókönyv elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amely 119 millió forint támogatást ítélt oda legutóbbi ülésén a Magyar Média Mecenatúra program keretében – közölte az NMHH szerdán az MTI-vel.

    Az NMHH közölte: TVALLANDO2014-pályázat negyedik fordulójában kilenc helyi televízió – Csele TV, VTV Mór, Komlós és Térsége Televízió, Szentes Televízió, Csurgói Városi Televízió, CITY TV, Dunaföldvár Televízió, Pomáz Televízió, Promontor TV – kapott összesen 27,5 millió forint támogatást közéleti magazin készítésére.
Hírműsor kategóriában 66,5 millió forint értékű támogatásról döntött a testület hét városi televízió (Egri Városi Televízió, Nyíregyházi Televízió, Zemplén TV, Tatai Televízió, “Csaba TV”, Makói Városi TV, Körös Televízió) esetében, továbbá kulturális magazin kategóriában hat televíziót (a Somogy TV-t, a százhalombattai Halom TV-t, a kecskeméti, a makói, a szegedi és a szombathelyi televíziót) összesen 11,8 millió forint összegű támogatásban részesített.
A médiatanács 2011 óta ezen a pályázaton eddig 361 televíziós műsorsorozatot támogatott összesen több mint 1,6 milliárd forint értékben.
A közlemény szerint az Egri Lajos-pályázaton 11 pályázó, összesen 11,9 millió forint támogatáshoz jut televíziófilm-forgatókönyvek megírására, televíziófilm-fejlesztések, illetve animációsfilm-forgatókönyvek elkészítésére.
Ezek között egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató étterem életéről és az ott dolgozó emberek bemutatásáról szól majd az a vígjáték, amelynek forgatókönyvtervét az összeszokott alkotópáros: Miklauzic Bence és Marurszki Balázs írja.
 Szabó Szonja és Háy János Házasságon innen és túl című házasságdrámájának forgatókönyve Háy János azonos című novellafüzére és drámája alapján készül. Dóka Péter és Petrik András A kék hajú lány című ifjúsági film forgatókönyvén dolgozik, Kovács Erzsébet és Benedek B. Ágota Rejtély címmel Kovács Erzsi életéről készülő filmhez ír forgatókönyvet, amely filmbéli műfaját tekintve zenés dráma lesz, humorral és romantikával kevert szerelmi- és karriertörténet.
Köbli Norbert, A berni követ sikeres tévéfilmjének forgatókönyvírója egy nagyon érdekes történet feldolgozásának lát neki A Guszev-ügy megírásával. Dér András egy újabb 1956-os történeten dolgozik Egy papgyilkosság anatómiája címmel, Pozsgai Zsolt pedig a Tisza István egykori miniszterelnök életéről szóló Négy lövés/A vasgróf című filmterve fejlesztésére kapott támogatást. Bolond Istók kosztümös életrajzi drámáját Hegedűs Georgina adaptálja, és Simon Judit a támogatás révén az “Én vagyok Szent Györgyi” című televíziófilm alapját készíti el. Breier Ádám és Körösényi Dániel A Mister címmel, sporttörténelmi drámát ír a magyar futballtörténet őskoráról, amely az eddig kevésbé ismert Stobbe Ferencnek az életét dolgozza fel. Nagy Viktor Oszkár pedig Mégis élsz barackvirág címmel önéletrajzi drámát alkot, amely Császár Mária azonos című könyve alapján készül.
Az elmúlt négy évben a médiatanács ezen a pályázaton 56 forgatókönyv elkészítését támogatta több, mint 73 millió forint értékben.
A grémium döntése alapján a RoboCup nemzetközi robotépítő verseny magyar résztvevőiről készülő filmhez 1,2 millió forintot kap Berta Enikő az Escher Károly-pályázat legújabb fordulójában.
A médiatanács közölte azt is, hogy elindul a Kazincbarcika 88,8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítása. A kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatás 24 órás műsoridővel 28 ezer fő elérésére alkalmas. A pályázati ajánlatokat május 4-én lehet majd benyújtani a hatósághoz.
A tájékoztatás szerint lezárult a Szekszárd 102,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítása. A frekvenciára egy pályázó, a Magyar Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot, ezért ez a rádió nyerte a pályázatot. A frekvencián a rádió közösségi médiaszolgáltatást fog nyújtani, amit a szerződéskötéstől számított 120 napon belül meg kell kezdenie.

Forrás:MTI