A magyar zsidó kultúra gyöngyszemei

Budapest legnagyobb zsidó művészeti eseményét, a Zsidó Kulturális Fesztivált idén szeptember 1. és 9. között rendezik meg. A 22. alkalommal közönség elé kerülő fesztivál ebben az évben is nemzetközi hírű fellépőkkel és nevezetes helyszínekkel várja a látogatókat.

 Feco

Kiemelt helyszín természetesen a Dohány utcai zsinagóga. Szeptember 1-jén a Budapest Klezmer Bandet két különleges vendéggel, Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával hallhatjuk. Szeptember 2-án Bródy János koncertezik, másnap pedig a Vujicsics együttes, a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekar külön-külön és együtt is színpadra áll, vendégük pedig Tolcsvay László lesz. Szeptember 4-én neves művészek közreműködésével emlékeznek a népszerű művészházaspárra, Sárosi Katalin táncdalénekesre és Zsoldos Imre trombitaművészre, aki idén lenne száz esztendős, majd Illényi Katica és a Sárik Péter Trió következik. Szeptember 8-án Balázs Fecó tesz időutazást Keresztes Ildikóval, Gerendás Péterrel és Szűcs Antal Gáborral. A fesztivál utolsó napján a Budapest, te csodás című operettgálán Bársony Bálint és zenekara szerepel hazai énekesekkel az operettek népszerű slágereivel.

 

A Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga nyitó napján Zséda énekesnő, Darvas Ferenc zeneszerző és Müller Péter Sziámi előadóművész, költő lép színpadra. Szeptember 2-án a Sabbathsong Klezmer Band Oláh Gergővel és Pajor Tamással egészül ki, másnap a Malek Andrea Soulistic formáció híres magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogat, szeptember 4-én Szirtes Edina Mókus magyar költők ismert verseit énekli. Szeptember 5-én Pandzarisz Diána és zenésztársai az ősi szefárd zsidó dallamokat vegyítik a popzenével, a Debrecen Dixiland Jazz Band pedig népszerű dixieland-örökzöld dallamokkal készül. A zárónapon Zerkovitz Béla élettörténetét Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs és Nógrádi Gergely eleveníti fel.

 Vujicsics

A Goldmark teremben szeptember 2-án Bauer Andrea és barátai, 3-án az Itt és Most Társulat improvizációs estje a tízparancsolat témáját járja körbe. Laczkó Vass Róbert színművész és Veress Gáspár zongoraművész tolmácsolásában szeptember 4-én Ady-dalok szólalnak meg. Szeptember 5-én Rák Kati színművésznő Marmorstein Berta történetét meséli el.

 

Idén új helyszín a Wesselényi17 Komolyzenei Szalon. Villányi Dániel és Almira Emiri zongoraművészek szólókoncertjei mellett Karasszon Eszter gordonkaművész három esten is fellép, amelyeken testvérével Karasszon Dénes gordonkaművésszel, majd Mali Emese zongoraművésszel, végül Farkas Mira hárfaművésszel közösen játszik, majd mesélnek a darabokról, szerzőkről, hangszerekről.

 

Korcsolán Orsolya hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekarral hallható szeptember 5-én a Budapest Music Centerben.

 

A Frankel Leó úti zsinagógában szeptember 5-én Banda Pál gordonkaművész Bach két csellószvitjét adja elő.

 

A Bálint Ház ingyenes programokkal, könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket.

 

H. G. M.

 

További információk, részletek és jegyek:

https://zsido-kulturalis-fesztival-2019.broadway.hu/

www.zsidokulturalisfesztival.hu