A magyar lányok sokkolták Európát

 Fantasztikus képességű, nagyon erős női csapattal utazik a magyar válogatott a jövő hét szerdán kezdődő moszkvai világbajnokságra. A női szakág már júliusban „sokkolta” Európát, kajakosaink és női kenusaink összesen hét arany- és két ezüstérmet gyűjtöttek be, kajakban ráadásul mind a négy olimpiai számot (K-1, K-2, K-4 500 m és K-1 200 m) megnyerték. Hogy milyen lesz a folytatás?

Kozák Danuta 2012-ben két aranyérmet nyert a londoni olimpián. Nem volt váratlan, meglepő vagy az olimpiai eredménye, hiszen a versenyzőnő már akkor a sportág elitjébe tartozott. Az elmúlt két évben azonban még inkább megerősítette vezető helyét a világban.

Szembetűnő a magabiztossága a vízen, amelyet már a brandenburgi Európa-bajnokságon megcsodálhattunk, ahol a női csapathajóval aratott győzelme mellett mindkét egyéni olimpiai szám aranyérmét megszerezte.

Az újpestiek legjobbjának Moszkvában is esélye nyílik a triplázásra, egyetlen kérdőjel akad számára: a 200 méter olimpiai és világbajnoka, Lisa Carrington, akivel még nem „meccselt le” az idén, hiszen az új-zélandi versenyző kihagyta a szegedi világkupa viadalt. Carrington a tavaszi milánói és racicei világkupát követően hazautazott, majd Spanyolországban és Portugáliában készült fel a moszkvai világbajnokságra, amelyen igazi csemegét jelenthet majd Kozák Danutával vívott különcsatája.

K-4 500 méteren ismét nagy esélyes a magyar négyes, amely 2009 óta nem talált legyőzőre ebben a számban. Ezúttal Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállításban szerepel az egység, vagyis a szegedi világkupán és a brandenburgi Európa-bajnokságon győztes formáció száll vízre.

„Nagyon erős ez a csapat, szinte azonnal megtaláltuk az összhangot, működik minden, mintha mindig is együtt eveztünk volna” – mondta Kárász Anna, aki a júliusi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon két aranyérmet is szerzett, és aki Vad Ninettával K-2 200 méteren, valamint a váltóban (Tóth Dzsenifer, Lucz Dóra, Kárász Anna, Vad Ninetta) is rajthoz áll majd a világbajnokságon.

Aranyeséllyel rajtol a Szabó Gabriella, Csipes Tamara összetételű duó is K-2 500 méteren. A Budapesti Honvéd két versenyzője már a londoni olimpia előtt is szerepelt együtt, és az elmúlt hetek tökéletesen „újracsiszolták” ezt az egységet.

„A brandenburgi Európa-bajnokság előtt rájöttünk arra, hogy mi okozott némi fennakadást számunkra. Tamarával újragondoltuk az ötszáz métert, és nagyon fegyelmezetten meg tudjuk valósítani a taktikát, képesek vagyunk egymást segíteni a táv minden egyes szakaszán” – mondta Szabó Gabriella, akinek párja Csipes Tamara az olimpiai távú páros mellett K-1 1000 méteren is szerephez jut – ő ennek a számnak igazi szakértője.

A tavalyi duisburgi világbajnokságon K-1 1000 méteren győztes Medveczky Erika ezúttal régi-új párjával Sarudi Alízzal fut neki a K-2 1000 méteres távnak, világbajnoki bronzérmük már van ebben a számban, most fényesebb érmet remélnek a közös produkciótól.

Ahogy a legfényesebb éremre vágyik K-1 5000 méteren Csay Renáta is. A tizenháromszoros maratoni világbajnok sok mindent alárendelt annak, hogy gyorsasági versenyszámban is legyen aranyérme, Moszkvában újabb lehetősége nyílik ennek megszerzésére.

Női kenuban C-1 200 méteren Lakatos Zsanett veszi fel a harcot az orosz és kanadai kihívókkal, és párosban is az éremért indulnak harcba csapattársával, a szintén győri Takács Kincsővel.

A magyar válogatott 40 gyorsasági- és 6 parakenus versenyzővel áll rajthoz a jövő hét szerdán kezdődő moszkvai felnőtt gyorsasági és parakenu világbajnokságon. A csapat gerince kedden és szerdán utazik majd ki a szezon legfontosabb versenyére.