A magyar kultúra napja – Online könnyűzenei megemlékezéssel jelentkezik a Hangfoglaló program

Idén online lesz követhető az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) magyar kultúra napi megemlékezése.

    A közös, személyes ünneplés ugyan elmarad, de virtuális formában így is leteszi névjegyét a hazai könnyűzene a magyar kultúra napján, amely egyben Cseh Tamás születésnapja is – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Hangfoglaló program.
    Mint a szervezők közölték, a járványhelyzet miatt az évindító rendezvény online közvetítéssel jelentkezik a Budapest Music Centerből.
    A Hangfoglaló program Facebook-oldalán csütörtökön 11 órától indul az élő stream az eseményről, amelyen nemcsak a tavalyi év könnyűzenét érintő fontos ügyeiről lehet hallani, de a program korábbi évadainak támogatott előadói közül többen is élő minikoncertet adnak.
    Mint a szervezők kiemelték, a fellépősor jól jellemzi a magyar könnyűzene sokszínűségét és fejlődését. A különböző kultúrákat dalaiban egyesítő a capella formáció, a Napfonat, az elektropopos The Anahit és a Hangfoglaló program induló előadói alprogramjába frissen beválasztott dalszerző-producer, Deva is látható lesz az egyórásra tervezett műsorban.
    A Hangfoglaló program által támogatott zenekarok minikoncertjei között olyan személyek mondják el gondolataikat a könnyűzene és a magyar kultúra kapcsolatáról, akik valamilyen formában kapcsolódnak a programhoz.
    Az első megszólaló Horváth Gergely, a Rádió Klasszik műsorvezetője, 2015 óta Hangfoglaló program kollégiumának tagja lesz; őt Kedves Péter zeneszerző, a Belau zenekar tagja követi, aki formációjával korábban a Hangfoglaló program támogatottja volt. A mostani fiatalok előtt járó generációt pedig ezúttal Gryllus Vilmos zeneszerző, a Kaláka együttes tagja képviseli, akinek meglepetéssel kiegészülő gondolataival zárul a Hangfoglaló program és a KÖSZI idei, magyar kultúra napi eseménye – áll a közleményben.

Forrás:MTI