A magyar jazz és bor kapja a főszerepet augusztus 6-9. között a Békás-tó partján!

Az előző évtizedek két talán legizgalmasabb nyári szabadtéri programját „házasítottuk” össze a Békás-tónál. A legrégebbi folyamatosan működő hazai jazzfesztivál, az idén 44. alkalommal sorra kerülő Jazznapok és az Észak-Alföld legrangosabb borfesztiválja, a 16. Borkarnevál együttes megrendezése szándékunk szerint a hazai gasztrokulturális programkínálat élvonalát fogja képviselni – a korábbiaknál lényegesen nagyobb alapterületen.

Az ezredfordulón a Déri-téren fél tucat borászattal induló rendezvénynél még csak reméltük azt, ami valóság lett: az ország egyik legszebb környezetében és az egyik legnagyobb borfesztiválját szervezhettük meg. Idén több mint hatvan borászat vesz részt a Nagyerdőn.

Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő hazai jazzfesztiválja is több szempontból is különleges lesz. Az egyik a régi-új helyszín miatt: a koncertek a Békás-tó környékén, három különböző színpadon lesznek. Az egyedülálló környezet igazi zenei csemegét kínál majd a 44. Debreceni Jazznapok látogatóinak. A másik újdonság, hogy a 16. Debreceni Borkarnevállal összhangban a tehetséges magyar muzsikusok mellett a magyar borvidékek legszebb borai várják a nemcsak jazz-rajongókat!

Három jazz-színpad – 33 jazz-formáció, 19 borvidék – 64 hazai családi borászat, 500 féle bora,

pálinka-, gyümölcsbor- és pezsgőkóstolás, a hagyományos magyar konyha kemencés ételei

minőségi házi sajtok hazai termelőktől, tradicionális étkek és kézműves termékek vására.

A szervezők szándéka az, hogy a GASTROJAZZ Jamboree olyan társasági esemény legyen, amely színvonalas kulturális és gasztronómiai élményeket nyújt. Legyen biztos találkozási pontja a bor és zeneszerető embereknek.

 

A PROGRAM ÉRDEKESSÉGEI:

 

Augusztus 8-a (szombat) a Hammond-orgona jegyében fog eltelni, mivel idén 80 éve adták első darabot a világ egyik legközkedveltebb hangszeréből. A hangszert ünnepelve olyan formációk fognak fellépni, amelyek Hammond-orgonát használnak.

(A Hammond-orgona egy amerikai feltaláló, Laurens Hammond (1895. január 11. – 1973. július 3.) által 1933-ban tervezett és megépített elektromos hangszer, melyet 1934. január 19-én szabadalmaztatott. Az elektromos gitárhoz hasonlóan generált hang több km-nyi bonyolult huzalozáson és kapcsolórendszeren át jut egy egyszerű csöves előerősítőbe, majd onnan rendszerint egy külső aktív hangsugárzóba. A hangkeltés ezáltal teljesen mechanikus, minimális elektronikával közbeiktatottan. A hangszer lényege annyira bevált, hogy gyakorlatilag kis korrekciókkal gyártották 1935 és 1975 között. Kialakítása azóta is mintául szolgál sok hasonló elektromos, elektronikus orgonának. Az eredeti koncepció az volt, hogy az orgonákat templomoknak adják el, olcsó alternatívát kínálva a sípos orgonával szemben. Hamar elterjedt az akkori szalonzenében is, ill. iskolákban, klubokban, stadionokban, polgári otthonokban. Később, az ötvenes években népszerűvé vált a jazzben, bluesban, gospelben, majd az 1960-as évektől a pop- és rockzenében is. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hammond-orgona)

A másik nagy évforduló, hogy idén 50 éves a Debreceni Jazz Együttes. A formáció állandó fellépői a jazz napoknak, idén – különleges alkalmat ünnepelve – velük kezdődik a program. Félévszázaddal ezelőtt Kiss Ernő zongorista vezetésével alakult Debreceni Jazz Együttes a műfaj debreceni zászlóvivője.  A sokáig kvartettként működő zenekar alapvetően hard bop és modern stílusban játszott. Fennállása során megszámlálhatatlan hazai koncert mellett az egész világon szerepelt. Vezetője, a 77 éves Gyarmati Zoltán. Szaxofonos munkásságát Debrecen város Önkormányzata 2004-ben Csokonai-díjjal ismerte el.

Egy ősbemutatóra is sor kerül, Domokos János Antal jazzmiséjét hallgathatja meg a közönség, amelyet négy debreceni jazz együttes fogja előadni.

A debreceni előadó művészeken kívül helyet kaptak olyan tehetséges fiatal zenészek, mint például a Random Trip, amelyben Fábián Juli énekesként szerepel.

A fellépők:

A Békás-tó partján idén augusztus 6-9. között valóban a legszebb magyar borok jegyében kezdhetjük meg a bortúrát. Hazánk 22 borvidéke közül 19 jelen lesz boraival, például a Villányi, Tokaji, az Egri, a Mátrai, a Kunsági, a Balaton-felvidéki, a Szekszárdi, az Etyek-Budai, a Badacsonyi, a Hajós-Bajai, a Balatoni Borrégió. Megtisztel még minket remek boraival két történelmi borvidékünk is, az Érmelléki és a Ménesi. Díszvendég: Szlovénia

A Debreceni Bor- és Jazznapokon Borvidékek-borászatok szerint a következő kiállítókkal találkozhatnak vendégeink:

 • Soproni Borvidék: Taschner – Winelife,
 • Badacsonyi Borvidék: Csobánci Bormanufaktúra, Badacsonyi Fröccsterasz,Laposa Birtok,
 • Balatonfüred-Csopaki Borvidék: Béla és Bandi, Feind Borház, Figula Pincészet,Lídia Borház,
 • Balaton-felvidéki Borvidék: Eke Bor, Kecze-Hady Kézműves Pince, Nagy & Nagy Borászat,
 • Dél-Balatoni Borvidék: Garamvári Szőlőbirtok, Öregbaglas Szőlő,
 • Balatonmelléke Borvidék: Vinum Veress Családi Borpince
 • Nagy-Somlói Borvidék: Dénes Hegybirtok, Tornai Pincészet,
 • Villányi Borvidék: Bock Pince, Csányi Pincészet, Gere Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Günzer Tamás, Kúcs Gyula, Vylyan, Sauska, Vin Art Borház, Kovács-Harmat Pincészet
 • Pécsi Borvidék: Lisicza Borház,
 • Tolnai Borvidék: Danubiana-Vitis, Szabó Laci Pincészete, Tűzkő Birtok,
 • Szekszárdi Borvidék: Dúzsi Tamás Pincészete, Fekete Borpince, Heimann Birtok, Hetényi Pincészet, Lajvér Borház, Mészáros Pál, Szeleshát Szőlőbirtok,Takler Pince, Virághegyi Bor,
 • Hajós-Bajai Borvidék: Antal Pincészet, Koch
 • Etyek-Budai Borvidék: Törley Pezsgőpincészet I Hungária Pezsgőpincészet
 • Neszmélyi Borvidék: Hilltop
 • Kunsági Borvidék: Font Pincészet,Frittmann Borászat,
 • Egri Borvidék: Gál Tibor, St. Andrea, Tóth Ferenc Egri Borvár, Petrény Winery,
 • Mátrai Borvidék: Nagygombos Borászat, Nagyrédei Szőlők Borászat,
 • Tokaji Borvidék: Barta Pincészet, Disznókő Borászat, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Kiss István Pincészete, Mádi Borház, Vineum Borház,Royal Tokaji Borászat, Sauska, Szent Tamás Pincészet,Tokaj Hétszőlő,

Történelmi borvidékeink:

 • Ménesi Borvidék: Balla Géza Pincészete, Nachbil Pincészet
 • Érmellék – Debrecen szőlőskertje kézműves, családi pincészetei

Gyümölcsbor:

Gyümölcsborok Háza, Debrecen I ST gyümölcsborok

Pálinka:

Bolyhos Pálinka I Gyulai Pálinka I Panyolai Pálinkák Szatmárból

Gyümölcslé:

Derecskei Gyümölcsös

További információk: www.debrecenijazznapok.hu, www.jazzma.hu, www.fonixinfo.hu,