A Liberálisok szerint Putyin megalázta Magyarországot

A Magyar Liberális Párt szerint a keddi, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot – Fodor Gábor erről keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

    A pártelnök megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még “egészen másik” Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint “az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk”. A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami “önmagában elképesztő”, ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.
    Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte a két politikus találkozójának tartalmát is. Véleménye szerint világos volt, hogy Vlagyimir Putyin “egyfajta vazallusként tekint Orbán Viktorra és Magyarországra”. A találkozó önmagában szégyenteljes volt és világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek “Moszkvából diktálnak” – jelentette ki.
    A pártelnök egyúttal kijelentette, Magyarországnak az ad biztonságot, ha Oroszországtól független útvonalon jut gázhoz.
    Megjegyezte azt is, Orbán Viktornak fel kellett volna vetnie, hogy megpróbál közvetíteni az ukrajnai konfliktus rendezésében.

Forrás:MTI