A liberálisok “felveszik a kesztyűt”

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt (MLP) főpolgármester-jelöltje a belvárosi Március 15. téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. augusztus 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt (MLP) főpolgármester-jelöltje a belvárosi Március 15. téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. augusztus 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Bodnár Zoltán lesz a Magyar Liberális Párt (MLP) főpolgármester-jelöltje az októberi önkormányzati választáson – jelentette be a párt elnöke szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Fodor Gábor a Március 15. téren, a Petőfi-szobornál azt mondta, az MLP önállóan indul a választáson, és önállóságát azzal is megjeleníti, hogy önálló főpolgármester-jelöltet is állít.
    Szimbolikusnak nevezte a helyszínt, mondván, a Kádár-rendszerben elődeik, köztük a demokratikus ellenzék tagjai onnan indultak el küzdeni a kommunizmus ellen, a szabadságért.
    Kijelentette, hogy a liberálisok “felveszik a kesztyűt”, miután a miniszterelnök Tusnádfürdőn harcot hirdetett a liberálisok és a liberális állam ellen.
    Az önálló indulás mellett azzal is érvelt, hogy a baloldali ellenzéki pártok “tehetetlenek”, két hónapja nem képesek megállapodni egy közös főpolgármester-jelölt személyében, ők pedig megelégelték ezt a helyzetet, és saját programmal lépnek elő.
    A politikus bemutatta jelöltjüket, Bodnár Zoltánt, a párt gazdasági főtanácsadóját, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is volt. Gazdasági csúcsvezetőként, kiváló gazdasági szakemberként jellemezte őt, hozzátéve, hogy új szereplő a politikában.
    Azt mondta: Bodnár Zoltán a komoly ellenzéki jelölt, és jelezte: azt várják a baloldali ellenzéki pártoktól, “hogy álljanak mögé és támogassák”.
    Bodnár Zoltán arról beszélt, hogy az őszi választás elsősorban nem Budapestről, hanem Magyarországról fog szólni. Orbán Viktor “őszödi beszédének” nevezte a Tusnádfürdőn elhangzottakat, mert álláspontja szerint a miniszterelnök ugyanolyan nyíltan beszélt “víziójáról”, mint egykor Gyurcsány Ferenc Őszödön, és leplezetlenül hirdette meg, hogy “diktatórikus rendszert épít”. Hangsúlyozta: a választáson a budapestiek megüzenhetik a világnak, hogy Magyarország nem egyenlő azzal, amit Orbán Viktor hirdet.
    Hozzátette: céljuk az, hogy Budapest “a szabadság városa” legyen, európai nagyváros legyen, sikeres legyen, mint a 19. század végén, amikor szabadelvű politikusok irányították az országot. Kijelentette: “eljött a történelmi idő arra”, hogy Budapest ismét a progresszió jelképévé váljon.
    Leszögezte: a liberálisok “zéró toleranciát hirdetnek” a homofóbiával, a rasszizmussal és a korrupcióval szemben. Hangsúlyozta, hogy az MLP mögött “nincsenek gazdasági érdekek”, a párt nem lekötelezettje senkinek, “nem kell szívességeket tenniük”. Ez elég erkölcsi tartást és bátorságot adhat ahhoz, hogy Budapesten felszámolják a korrupciót, és a főváros gazdálkodását ésszerű, takarékos mederbe tereljék – mondta Bodnár Zoltán.
    Az MLP főpolgármester-jelöltje szerint a budapestieknek arról kell szavazniuk, hogy akarják-e az elmúlt négy évben tapasztaltak folytatását vagy pedig a főváros szabadságát, “függetlenségét” választják.