A legtöbben Hollandiából és az Egyesült Királyságból érkeznek a fesztiválra

 Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke Fotó: Juhász Melinda

Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke
Fotó: Juhász Melinda

Több mint száz országból érkeznek vendégek az idei Szigetre, és a jegyeladásokból kitűnik, hogy a külföldiek közül a legtöbben Hollandiából, majd az Egyesült Királyságból érkeznek – tájékoztatta az MTI-t a Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtóirodája, amely arról is beszámolt, hogy szombatra az összes jegy elfogyott.

    Vető Viktória sajtófőnök elmondta, hogy a szigetlakó külföldiek harmadik legnépesebb csoportját a franciák teszik ki, őket követik Olaszország, Németország és Svájc állampolgárai. A fesztivál legtöbb résztvevőjét adó tízes listára még a távoli Ausztrália is felkerült, ahonnan jóval több mint ezren érkeztek – tette hozzá.
    A jegyeladásokról szólva a sajtófőnök kifejtette, a Szigeten lévő magyar és külföldi vendégek aránya az elmúlt években nem változott, a hetijegyek javarészt külföldön fogynak, míg a napijegyeket inkább a magyarok veszik. Tavaly az MTI-nek a Sziget szervezői úgy nyilatkoztak, az ottalvós hetijegyek 80-85 százalékát értékesítették külföldön.
    Vető Viktória hozzátette, a látogatók számának növekedésével párhuzamosan egyre több a magyar fesztiválozó. A szervezők szerint ez örvendetes jelenség ahhoz képest, hogy korábban arányaiban évről-évre egyre jobban a külföldiek felé billent a mérleg.
    A sajtóiroda munkatársai hozzátették, egy tavalyi kutatás szerint a külföldiek mintegy kétharmada először volt a Szigeten, míg a magyarok több mint fele visszatérő látogató.

A Quimby zenekar koncertje a budapesti Hajógyári-szigeten a 24. Sziget fesztivál második napján, 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Quimby zenekar koncertje a budapesti Hajógyári-szigeten a 24. Sziget fesztivál második napján, 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

    Első alkalommal látogattak el a fesztiválra barátaikkal a 28 éves spanyol Diana és Mateo, akiknek a koncertek hangulata és az összegyűlt közönség sokfélesége tetszett a leginkább.
    A 24 éves Margaríra Örményországból érkezett a Szigetre. Mivel a Közép-Európai Egyetem diákja, jól ismeri Budapestet, és azért látogatott el a rendezvényre, mert nagyon sok barátja ajánlotta neki a fesztivált. “Őrület” – foglalta össze egyetlen szóban benyomásait a Szigetről, és kifejtette, nagyon tetszik neki, hogy ennyire sokszínű és nemzetközi a fesztivál.

Színes festékport szórnak egymásra a "Color Party" résztvevői a nagyszínpad előtt a budapesti Hajógyári-szigeten a 24. Sziget fesztivál második napján, 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Színes festékport szórnak egymásra a “Color Party” résztvevői a nagyszínpad előtt a budapesti Hajógyári-szigeten a 24. Sziget fesztivál második napján, 2016. augusztus 13-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

    Hasonlóan pozitívan fogalmazott a 30 éves, brit Michael is, aki már másodszor vágott neki hetijegyes bérlettel a megfogalmazása szerint “hosszúnak ígérkező” fesztiváli napoknak. Ő szintén ismeri Budapestet, mert barátaival járt már a magyar fővárosban. “Tetszenek a koncertek, és remélem, az időjárással is több szerencsénk lesz a következő napokban” – mondta a férfi utalva arra, hogy szerdán például kisebb-nagyobb zivatarok is voltak.
    Tavaly 441 ezren látogattak el a Szigetre, és idén már másfél hónappal a kezdés előtt elkelt az összes bérlet a fesztiválra. A szombati napra – akárcsak a csütörtöki Rihanna-koncertre – az összes jegy elkelt; ez azt jelenti, hogy az esti órákban a látogatók száma elérheti a 90 ezret. A szervezők számítanak további teltházas napokra is.

Forrás:MTI