A legsikeresebb sztárokat is gúnyolták az iskolában

A VIVA Cometen győzelmet arató Young G-t barátai védték meg az iskolai agresszoroktól, a Children of Distance tagjai pedig örülnek, hogy végre a hátuk mögött tudhatják a gyötrelmes középiskolai éveket, sőt, még a szépséges Hient és Janicsák Vecát is gyakran szekálták. Történeteikkel nem csak arra inspirálhatják a fiatalokat, hogy megnyíljanak és segítséget kérjenek, hanem egyszersmind megmutathatják rajongóiknak, hogy ők is voltak nehéz helyzetekben.

Nincs olyan felnőtt, akinek gyermekként ne lettek volna a szekálással kapcsolatos élményei: volt aki elszenvedte a piszkálódást, volt aki csinálta és olyan is akadt, aki csak távolról szemlélődött. Komoly probléma, hogy a gyermekek nem mindig tudják, hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket, kihez forduljanak. Az UNICEF tájékoztatása szerint hazánkban minden tízedik fiatal szenved a hozzá közeli emberek és az iskolai erőszak valamilyen formájától, mindennél fontosabb tehát, hogy a közvélemény foglalkozzon a problémával, az érintettek pedig rájöjjenek arra, hogy akár egy fórumon, akár a szüleiktől, akár barátaiktól kérnek segítséget, remény mindig van.

Ezért fogott össze Magyarország egyik legnézettebb gyermekcsatornája, a Nickelodeon az UNICEF Magyar Bizottsággal és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal. A Nickelodeon a kampány ideje alatt gyermekek számára is könnyen befogadható megoldásközpontú tévé kampányban hívja fel a fiatalok figyelmét a témára. A spotok célja, hogy a bántalmazott gyermekek tudják, van megoldás. Ne féljenek segítséget kérni, amelyet akár az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazását használva, akár a Kék Vonal 116-111 szám hívásával is megtehetnek.

A hazai kampányhoz olyan sztárok csatlakoztak, mint  Hien, Janicsák Veca, Young G és a Children of Distance tagjai. Mint mindenkit, őket is érték korábban atrocitások, így örömmel vesznek részt a felhívásban, amelyen keresztül bemutathatják, hogy bárkivel történhet ilyen és bármilyen nehéznek is tűnik a helyzet, mindig van megoldás.

Young G legszívesebben kerülte volna a konfliktust, a nagyobb, erősebb gyermekek azonban jobbára kinézték maguknak, így igen gyakran barátai segítségére szorult a népszerű rapper. „Engem valahogy mindig kipécéztek. Nem mondom, hogy nem voltak konfliktusaim, de szerencsére a barátaim mindig mellettem voltak” – mesélte a sztár. Most, hogy a VIVA Comet-győztes előadó kislánya megszületett, feleségével, Adrival nagyon sokat gondolnak arra, hogyan védhetnék meg a picit a rosszakaratú kritikáktól. „Arra jutottunk, hogy mindentől úgysem tudjuk megóvni. Úgy fogjuk azonban nevelni, hogy meg tudja védeni magát, és remélem, ha akármikor komolyabb gondja akad majd, szól nekünk.”- tette hozzá.

A gyönyörű és sikeres Hien is tapasztalta, milyen nehéz az ilyen szituációkat jól kezelni. „Engem szerencsére kevés ilyen jellegű bántás ért a sulis évek alatt. De másodikos korom körül megtalált az éppen menő banda és a származásommal próbáltak bántani. Mivel látták, hogy nem érdekel, gyorsan leszálltak rólam. A legjobb barátnőmet azonban kipécézték, és elég hosszú időn keresztül gúnyolták, kinevették ha elesett és mindenfélékkel próbálták bántani. Szerintem az a legjobb módszer a cikizések és zaklatások ellen, ha látják, hogy nem érdekel, amit mondanak, ilyenkor legtöbbször egyszerűen békén hagynak.”- ajánlja az énekesnő.

A gyermekcsatorna és a jótékonysági szervezetek közös akciója szeptember 20-án, az UNICEF által alapított, 1954 óta létező Gyermekek Világnapján veszi kezdetét Magyarországon. Az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazás letölthető innen: unicef.hu/helpapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*