A legjobb maratoni kenus már az elején robbantana

Együtt készült az UTE vízitelepén a nagy hármas, a világbajnok Kövér Márton, párja, Dóczé Ádám és csapattársuk Nagy Gergely Balázs a győri világbajnokság rajtjára. A trióhoz olykor csatlakozott Schmidt Richárd és Dóri Bence Balázs párosa is. Martinkó Gábor csoportja készen áll a nagy ütközetre.
kajak

– Amikor hazatért júliusban a nagy sikerrel záruló Európa-bajnokságról, azt mondta: szeretné elkerülni a fásultságot.

– Ez elsősorban a munkára vonatkozott. Nem akartam, hogy a sok-sok evezéssel megszürküljünk a világbajnoki rajtra. Éppen ezért az alapozás során rengeteget kerékpároztunk és több hegyifutáson vettünk részt. Szerencsére nem estünk bele semmiféle fásultságba, a világbajnokságot megelőző utolsó hétben pedig már Győrben gyakoroltunk. Rövidebb, intenzívebb evezésekkel készültünk a rajtra – mondta a férfi kenu szakág legnagyobb esélyese, Kövér Márton.

– Oklahoma után mennyire lesz könnyű dolga hazai pályán?

– Nem tudom, hogy milyen ellenfelekkel kell majd szembenéznem, de mivel úgy tudom, sok gyorsasági versenyző is rajthoz áll, így meglehetősen izgalmas lesz majd a verseny első egy-két kilométere. Ők rendesen megkavarhatják a versenyt.

– Milyen taktikát tud választani ellenük?

– Az elmúlt két évben már úgy versenyzek, hogy megpróbálok az elején szökést kiharcolni, két-három versenyzővel úgy elmenni, hogy már szinte a rajt után le tudjuk szakítani a mezőny nagy részét. És az az igazság, hogy számomra pont az eleje a legkritikusabb szakasz. Most a bohinji Európa-bajnokságon jól jött ki a lépés, bízom benne, hogy a világbajnokságon is tudom majd érvényesíteni a taktikámat.

– És mi a helyzet a párossal? Mennyire tudtak összeszokni Dóczé Ádámmal?

– Ádámmal most már egy éve és valamivel több, mint egy hónapja együtt vagyunk. Sikerült jól megismernünk egymást, ráadásul új hajóval is versenyzünk, amely gyorsabb és jobban fordul. Az is a javunkra vált, hogy Schmidt Ricsiékkel tudtunk több váltott vizes edzésen részt venni, mindkét páros fejlődni tudott ezekkel a közös tréningekkel.

– Vagyis az Európa-bajnokság után a világbajnokságon is meglehet a két aranyérem?

– Ezt semmiképpen sem szeretném kijelenteni. Minden verseny más és más, az ellenfeleink formája is nagyot változhatott az elmúlt hetekben. Inkább azt mondom, nagyon örülnék neki, ha mindkét számban felállhatnék a dobogóra