A látszat csal – osztrák-magyar kiállítás Bécsben és Budapesten

Kortárs és nemzetközi, akárcsak Bécs és Budapest. Így jellemezhető röviden a magyar BLOCK alkotócsoport és a bécsi Künstlerhaus művészeinek „A látszat csal” címmel szervezett közös kiállítása, amely jelenleg a bécsi Künstlerhausban tekinhető meg, 2016-ban pedig itthon lesz látható.

A_latszat_csal_Danner

A_latszat_csal_Danner.jpg: Josef Danner, Strange Angel. Blue Series 01, 2004

A látszat és valóság kapcsolata, a különböző jelentésrétegek és elképzelések egymásra vetítése és bemutatása a témája annak a nemzetközi művészeti együttműködés keretében megvalósuló vándorkiállításnak, amely öt magyar és öt osztrák művész – Nagy Árpád Pika, Nayg István, Palkó Tibor, Sebestyén Zoltán, Taskovics Éva, Josef Danner, Uta Heinecke (kezdeményező és szervező), Hubert Sielecki, Maria Temnitschka, Gerlinde Thuma – munkáira épít.

A Bécsben 2015. november 8-ig látogatható kiállítás névadó műve a BLOCK művészeti csoport víztócsa performansza. Az interpretációs játékokat kedvelő alkotócsoportot 1990-ben egy németországi út során, Kölnben alapították magyar művészek. A mostani alkotás egy falra vetített víztócsa, amely egy mozgásérzékelő segítségével „reagál” a látogatókra, együtt él és mozog velük – átalakul, szétfolyik, eltűnik – ezzel jelképezve a valóság és a képzelet megfogható és megfoghatatlan elmosódását, azt, hogy a látszat csal(hat).

A_latszat_csal_Pika

A_latszat_csal_Pika.jpg: Pika Nagy Árpád, Beziehungen, 2013

 

„A látszat csal” tágabb tematikája a platoni filozófia továbbgondolása, miszerint az anyagi világ a lelki világ visszatükröződése. Ennek az analógiának a mentén elindulva a művészet az anyagi világ leképeződésévé válik, így szintén a valóságnak csupán egy képmása. Ezeket a világokat, valóságokat és képmásokat jelenítik meg a kiállított művek, melyek között a dinamikus installációk mellett festmények és különféle tárgyak egyaránt megtalálhatóak.