A köztársasági elnök kinevezte a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé Virág Barnabást

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnöke a kinevezéséről szóló dokumentum átadásakor a Sándor-palotában 2020. június 23-án. MTI/Bruzák Noémi

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új alelnöke a kinevezéséről szóló dokumentum átadásakor a Sándor-palotában 2020. június 23-án. MTI/Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökévé nevezte ki Virág Barnabást kedden Budapesten. Az erről szóló okiratot az államfő kedden adta át a Sándor-palotában.

    Virág Barnabás jegybank-alelnöki kinevezésére Orbán Viktor miniszterelnök tett javaslatot június elején az államfőnek.
    Az Országgyűlés gazdasági bizottsága június 9-i ülésén támogatta az új alelnök kinevezését.
    Virág Barnabás eddig az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójaként dolgozott.
    Bizottsági meghallgatásán az elmúlt évtized egyik legfontosabb gazdaságpolitikai eredményének nevezte a költségvetési és a monetáris politika közötti összhang megteremtését, mint fogalmazott, erre az összhangra lesz szükség a koronavírus-járvány következményeinek kezelésében. A monetáris politikai intézkedésekről szólva kitért arra, hogy a jegybank március közepe óta célzott lépésekkel, gyorsan stabilizálta a járvány hatására kialakult turbulens környezetet, és olyan új intézkedéseket hozott, amelyekkel a kilábalás során folyamatosan támogatni tudja majd a magyar gazdaság növekedésének helyreállását. Ezek közül kiemelte a Növekedési hitelprogram új konstrukciójának elindítását.
    Az MNB korábbi alelnöke, Nagy Márton májusban lemondott. A most kinevezett Virág Barnabás mellett Patai Mihály és Kandrács Csaba tölt be alelnöki pozíciót a jegybankban.

Forrás:MTI