A közösségi kerékpárokat is bekötötték az utastájékoztatási rendszerbe Bécsben

Szeptember eleje óta a következő megállóban kölcsönözhető biciklik számát is megtudhatják a bécsi buszok és villamosok utasai az utastájékoztató rendszer segítségével.

Noha az osztrák fővárosban 121 helyen összesen 1.500 közbringát lehet kikölcsönözni, előfordul, hogy csúcsidőben egyetlen szabad bicikli sincs a frekventáltabb gyűjtőállomásokon. Szeptember eleje óta azonban a buszok és villamosok utasai már nem csak az átszállási lehetőségekről tájékozódhatnak a járműveken található képernyőkről, hanem a következő megálló közelében rendelkezésre álló szabad Citybike-ok számáról is. Így az utasok könnyen eldönthetik, hogy biciklin folytatják-e az útjukat, vagy maradnak az adott tömegközlekedési eszközön.

Az új szolgáltatáshoz kifejlesztett szoftver a bécsi közbringarendszer, a Citybike szerveréhez csatlakozik és valós időben kérdezi le, illetve mutatja meg a gyűjtőállomásokon található biciklik számát. A tesztüzemet augusztusban kezdték, szeptember eleje óta pedig minden buszon és villamoson működik.

A Wiener Linien (Bécsi Közlekedési Vállalat), a Citybike és az Infoscreen együttműködése jó példa arra, hogy milyen új szerep vár a médiára az okosvárosokban. A klasszikus hírközlés mellett a médiumoknak olyan információkat is szolgáltatniuk kell, amelyek időben és földrajzilag igazodnak a fogyasztók igényeihez. „A tömegközlekedés utasai számára ilyen lehet például a hivatalok nyitvatartási ideje, hogy melyik múzeumnál mennyit kell sorban állni a jegyért, milyen filmet játszanak a legközelebbi moziban vagy, hogy melyik boltban milyen akció van” – sorolja a példákat az Infoscreen ügyvezető igazgatója, Franz Solta.