A közösségi gazdaságról tartanak konferenciát Bécsben

HotelSacher_Foto_Schaub-Walzer_PID

A Hotel Sacher bejárata. Copyright: Schaub-Walzer / PID

Az Airbnb, az Uber és társai a témája az osztrák fővárosban „Local Heroes & Global Players” címmel megrendezett konferenciának, amelyen arra keresik a választ, hogy mennyire fair a közösségi gazdaság.

Ártatlan cserebörzeként indultak, mára viszont jövedelmező szolgáltatássá nőtték ki magukat az olyan a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatások mint az Airbnb vagy az Uber. Nemcsak egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a hagyományos szolgáltatóknak, de nehezen illeszthetők be a megszokott jogi, pénzügyi és társadalmi szabályozói környezetbe is.

Mivel az utóbbi időben egyre több vita alkul ki körülötte, Renate Brauner bécsi polgármester-helyettes kezdeményezésére nemzetközi konferencián vizsgálják meg a közösségi gazdaságot. A „Local Heroes & Global Players” címmel 2015. november 2-án megrendezett konferencián olyan kérdésekre keresik a választ, mint hogy milyen hatással van a helyi értékteremtésre a sharing economy, mennyire fair, melyik iparágakat érinti fokozottan és mennyire változtatja meg a munkavállalói környezetet.

Nemzetközi szakemberek – például Stephan von Dassel, Berlin szociális ügyekért és polgári szolgáltatásokért felelős városi tanácsosa, Femke Haccou, az amsterdami Chief Technology Office munkatársa vagy Rasoul Daniel Jalali, az Uber svájci és ausztriai menedzsere – arról beszélgetnek, hogy tiltani, szabályozni vagy liberalizálni érdemes-e ezeket az innovatív szolgáltatásokat, illetve hogy az egyes városok milyen lépésekkel reagáltak a közösségi gazdaság megjelenésére.