A Kodály Filharmonikusokkal koronázza meg bemutatkozását Debrecen a MÜPA jubileumi programsorozatában

Csellóra és zenekarra írott különleges szépségű, romantikus muzsika-kollekcióval vendégszerepelnek a Kodály Filharmonikusok a MÜPA közönsége előtt, a Szimfonikus felfedezések sorozatban, május 3-án. A hangverseny szólistája a világon az egyik legkeresettebb csellóművész, Várdai István lesz. A koncert egy egész napos program tetőpontja, mellyel Debrecen a Művészetek Palotája 10 éves jubileumát köszönti. A koncert előtt Papp László polgármester köszönti az évforduló alkalmából a megjelenteket.

A május 3-ai bemutatkozó események 10.00 órakor kezdődnek a MÜPA előcsarnokában, ahol a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezésében CIFRA PALOTA címmel interaktív programok lesznek a tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek. 17.30-tól az Üvegteremben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói adnak hangversenyt, majd 19.30-tól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lépnek föl a Kodály Filharmonikusok az Ó- és Újvilág találkozása című koncertprogrammal. Ezt megelőzően, 18.30-tól a hangverseny karmesterével, Somogyi-Tóth Dániellel és a szólistával, Várdai Istvánnal is találkozhatnak az érdeklődők.

 

A Kodály Filharmónia mindkét együttese folyamatosan jelen van a Művészetek Palotájában az intézmény létrejötte óta. A Kodály Filharmonikusok Debrecen 11 alkalommal, a Kodály Kórus Debrecen 21 alkalommal koncertezett már a MÜPA hangversenytermében.

 

A május 3-ai műsorban a Kodály Filharmonikusok előadásában elhangzó, legnépszerűbb Schubert-szimfónia után a most harmincesztendős Várdai István, az utóbbi években egyre ismertebb, nemzetközi sikereket arató, korszakos jelentőségű gordonkaművész a nagyromantika válogatott nehézségű és szépségű darabjait adja elő. A koncertprogram igazi különlegessége, hogy most egy műsorban négy, a koncertpódiumon viszonylag ritkán szereplő, zenekarra és szóló csellóra írt versenyművet játszik. Két remek Dvořák-darab, a kellemes g-moll rondó (1894) és a honvágy inspirálta, eleven, szenvedélyes h-moll gordonkaverseny (1895) mellett Csajkovszkij 1887-es Pezzo capricciosója és egy igazi csemege: Max Bruch Kol Nidrei című, 1880-ban keletkezett, a zsidó Jóm kippur liturgikus dallamait idéző műve is elhangzik a nagyszerű csellóművész előadásában.

 

Várdai István a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny és az ausztriai Nemzetközi Brahms Verseny győztese, a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyen háromszor is első díjat nyert legutóbb pedig 2014-ben diadalmaskodott a “versenyek versenyén”, amikor megnyerte a müncheni ARD-versenyt. Ő az egyetlen csellista a világon, aki megnyerte a két legnagyobb nemzetközi versenyt, a 2008-as genfit és 2014-ben a münchenit (ARD). A muzsikus a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a londoni Bachtrack nemrég nyilvánosságra hozott statisztikája szerint a világ második legkeresettebb csellistája volt 2014-ben. Várdai István tavaly óta fantasztikus mesterhangszeren, egy 1720-ban készült Montagnana-csellón játszik. Pár hete jelent meg a Brilliant Classicsnél legújabb CD-je, ezen a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij összes zenekarra és szóló csellóra írt művét játssza.

 

A MÜPA is több nagyszabású programmal jelenik meg Debrecenben!

 

  1. május 2. 11 óra és 15 óra – VUK – táncjáték gyermekeknek egy felvonásban

 

A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA FESZTIVÁL SZÍNHÁZÁNAK NAGYSIKERŰ GYERMEKELŐADÁSA

 

Fekete István meséje ez idáig még sosem kelt életre táncszínpadon, most azonban megelevenednek a jól ismert figurák: Karak, Vahur, Tás, a “Simabőrű” és még számos szereplő mellett természetesen Vuk is, akinek játékos, eleven karakterében minden gyerek magára ismerhet. Csalafinta csínytevésein és kalandozásain keresztül a kis róka a gondoskodó szeretet segítségével fedezi fel az életet.

 

Koreográfus: Fodor Zoltán, Társkoreográfus: Balkányi Kitty, Zene és zenei montázs: Wolf Péter, Vuk-dalszöveg: Szenes Iván, Fényterv: Stadler Ferenc, Díszlet- és jelmezterv: Iványi Árpád. Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája közös produkciója

 

Belépődíj: 1.900 Ft, 1.500 Ft

 

PÁRIZS ÉJJEL – 2015. július 10, Péntek (20:30) – 2015. július 11, Szombat (20:30)

 

A Recirquel Újcirkusz Társulat produkciója az elveszett illúziókat állítja színpadra. A Párizs Éjjel a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét, mely Henri de Toulouse-Lautrec jellegzetes festményeinek, valamint a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt. A Párizs Éjjel világszínvonalú légtornász-produkcióival teszi próbára a nézők figyelmét és idegeit, s minden eddiginél pazarabb kötéltánc-mutatvánnyal láncolja magához a nagyérdeműt.

 

Alkotók:

Vági Bence – író, koreográfus, rendező, Sárik Péter – zeneszerző, Csanádi Judit – díszlettervező, Berzsenyi Kriszta – jelmeztervező, Kiss Zsolt – világítástervező, Zsíros Gábor – társkoreográfus, Ócsai Böbe – artistamester, Vladár Tamás – szakértő alpinista, Vodál Anita – rendezőasszisztens, Kiss Gabriella – díszlettervező asszisztens, Muladi Klára – jelmeztervező asszisztens, Ipacs Szilvia – sminkmester, Marton Ádám – fodrász

 

A Recirquel Újcirkusz Társulat tagjai:

Czigány Judit, Egyed Brigitta, Farkas László, Herczeg Richárd, Illés Renátó, Kapitány Olívia, Lakatos Leonetta, Dittmar Laido, Pintér Áron, Veress Zsanett, Wittmann Csilla

Táncosok: Horváth Zita / Vasas Erika, Zsíros Gábor

Zenészek: Sárik Péter – zongora, Pintér Tibor – gitár, Fonay Tibor – bőgő, Pecze Balázs / Subicz Gábor-trombita, Marosi Zoltán – harmonika, Hidász Tamás – dobok

 

Belépőjegy: 3 400 Ft, 3 900 Ft, 4 400 Ft, 4 900 Ft

Online jegyvásárlás kezelési költség nélkül: www.nagyerdeiszabadteri.hu