A KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása egyre több családnak segít

2015 nyarán hozta létre a KézenFogva Alapítvány a Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatását, amely fogyatékos emberek és családjaik számára nyújtanak magas színvonalú, ugyanakkor megfizethető terápiás segítséget. A szolgáltatás szakmai alapokon nyugszik, a nagyszámú érdeklődés pedig teljes mértékben igazolja a szolgáltatás szükségességét.

 KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása4

A fogyatékos személlyel rendelkező családok speciális helyzete egyedi beavatkozásokat tesz szükségessé. Az alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása a család erőforrásainak megerősítését célzó segítségnyújtást, tehermentesítő és támogató szolgáltatások fejlesztését tűzte ki célul, ezen belül a speciális, fogyatékos emberek valós és reális igényeire reagál. A terapeuták tudatosan támogatói, kísérői, edukatív szerepet vállalnak. A pszichológiai munkát a családtagok végzik el, ezért a terápiás folyamat kimenetele nagymértékben függ a család/pár által hozott problémától, annak mélységétől és összetettségétől, az érintetteknek a problémamegoldásban vállalt felelősségétől és elkötelezettségétől.

 KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása3Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány ügyvezetője elárulta, miért hiánypótló ez a szolgáltatás:

Saját tapasztalataink azt mutatják, hogy kifejezetten hiányos, nehezen elérhető a fogyatékosságspecifikus támogatás és ellátás. Magyarországon információink szerint jelenleg nincs más olyan családterápiás műhely, amely a családterápiás és a fogyatékosságügyi szakmai tudást együttesen biztosítja, és amely jóval a piaci ár alatt nyújt segítséget fogyatékos személyek családjainak. A fogyatékosság jelenléte alapvetően meghatározza egy család működését, életútját, kilátásait, ennek következtében igényeiket is alapvetően és elsősorban a fogyatékosság megjelenése és ennek következményei határozzák meg. Emellett küzdenek további, más családokra is jellemző problémákkal. E multiproblémás családok állandó hátteret, folyamatos támogatást igényelnek több családi életciklus során. Nem utolsó sorban támogató, erősítő légkörben csökkennek belső feszültségeik, bizonytalanságaik.

 KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása1

Egy névtelenséget kérő édesanya mesélte el megható történetüket a terápia sikerességéről:

 

– A 15 éves down szindrómás kislányom másfél évvel ezelőtt mély apátiába süllyedt, az addig önellátó gyermekem még enni sem evett egyedül. Ebből a helyzetből nem igazán láttam kiutat, miután számos vizsgálat elvégzése után világossá vált, hogy nem szervi problémáról van szó, hanem pszichés gondról. Ebben a kilátástalanságban nyújtott mentőövet az alapítvány abban a formában, hogy részt vehettünk a családterápia programon. A két hölgy (pszichológus és terapeuta) hozzáértő segítségével a kéthetenkénti gyakorisággal megtartott 10 alkalom alatt eljutottunk odáig, hogy lányom újra terveket sző, játszik, mosolyog, visszatért az önellátó képessége. Még a külvilággal kapcsolatban látom, hogy visszamaradtak bizonytalanságok, de a legjobb úton haladunk a teljes gyógyulás felé. Nagyon sokat köszönhetek az alapítványnak és szakembereinek, hogy visszakaptuk régi életünket, és ezen túlmenően nagyon hasznos iránymutatást a hétköznapok apróbb és az élet távlati kihívásaival kapcsolatban.

 Mi a hatása? 

A mentális támogatás révén általános hatásként a visszajelzések alapján elmondható, hogy a családok úgy érzik,KézenFogva Alapítvány Családterápiás és Konzultációs Szolgáltatása2 hosszú, tanácstalansággal teli útjuk után végre van egy hely, ahol meghallgatásra találnak, és elmondhatják a gondjaikat. Ettől – bár fizikai szinten nem tudnak megoldást nyújtani lakhatási, intézményi, anyagi gondokra – mégis erőforrások szabadulnak fel, a családi élet kiegyensúlyozottabbá válik, a családtagok figyelni kezdenek saját és a többiek szükségleteire, igyekeznek egyeztetni nézőpontjaikat. A kapott minták alapján megtapasztalhatják belső konfliktuskezelő erejüket, és a külvilágban is határozottabban képviselik jogos érdekeiket.

 

– Rendkívül fontosnak érezzük a szülők támogatását a munkaerőpiacra való visszatérésben, mely által nő a család jövedelme, a munkába visszatérő családtag kevésbé kitett hosszútávon a fizikai és mentális betegségeknek, munkatapasztalata a későbbi karrierjét támogatja, nemcsak passzívan vesz igénybe esetleges szociális támogatást, hanem maga is hozzájárul a GDP-hez. A fogyatékos családtaggal rendelkező családok komplex támogatása szociális invesztíció, jövőbeli károkat előz meg. A korábban ellátatlan családok mentális támogatáshoz jutnak, így kiszolgáltatottságuk, sérülékenységük csökken. A terápiás-, konzultációs munkafolyamat során megoldási modelleket kapnak a családi működést nehezítő tényezők elhárítására, pszichoedukáció során ismereteket szereznek a családtagok pszichológiai fejlődésére vonatkozóan. Információkat kapnak a fogyatékossággal, elérhető egyéb ellátásokkal kapcsolatosan, fejlesztik a keresési, érdekérvényesítő stratégiáikat – mondta Pordán Ákos.