A jövő a konnektorból érkezik – BMW i3 (REX) teszt

SZÖVEG: DÓKA ATTILA, FOTÓ: JUHÁSZ MELINDA

Tény, hogy az áram előállítása manapság javarészt még korántsem környezetkímélő módon történik. Az i3-ban helyet foglalva ez azonban már garantáltan senkit sem fog zavarni: a belső tér sci-fi filmeket megidéző kialakítása, és a hangtalan suhanás ugyanis annyira mámorítóan jövőszerű, hogy még a V8-cal és sorhatossal álmodó fanatikusokat is elbizonytalanítja.

A fejlődés útján haladva vélhetően elektromos csatlakozók lesznek és nem benzinkutak. Nem lehetetlen, hiszen az elektromos autók lelke, a villanymotor amellett, hogy az első fordulattól kezdve rendelkezik a maximális nyomatékkal, a mai motorokhoz képest elég egyszerű technológia. Hangtalanul és eddig ismeretlen lendülettel gyorsít, miközben olyan furcsa adatokat ír a képernyőre, hogy a pillanatnyi fogyasztás 12Kw/h/100km. Meredünk egyik képernyőről a másikra, hallgatjuk a furcsa forgalmi zajokat, amelyeket ezelőtt elnyomott a motorzaj, és körülöttünk minden végtelenül idejétmúltnak tűnik. Igen, még a vadonatúj luxusautó is, amely fényűző, négy darab krómozott kipufogójából továbbra is ártalmas gázokat szabadít a környezetre. Ez nekünk már a múlt, nekünk egész más dolgok kötik le a figyelmünket.

bmw_i3-160815-1238-DSC_6602

Újszerű vezetési élmény

Például, hogy leszokjunk a fékezésről. Viccesen hangzik, de az i3 kis megszokással tényleg vezethető egy pedállal. Váltó ugyanis az állandó nyomaték miatt nem kell bele, a fék funkcióját pedig az energia-visszatápláló rendszer veszi át, ami annál nagyobb fékező-hatást fejt ki minél inkább visszaveszünk a gázból. Ha teljesen elemeljük a lábunkat, akkor még a féklámpát is felkapcsolja. Ezt kétség kívül szokni kell, de egy idő után teljesen uralható. A másik fontos dolog, amire nagyon fogunk figyelni, az a klimatizálás és fűtés. Ezek mérsékelt használatával jelentősen növelni tudjuk a hatótávot, ami egyébként 140 kilométer körül van tisztán elektromosan. Szerencsére, az i3 három különböző üzemmódokkal segít a spórolásban, aminek legspártaiabb fokozatát kiválasztva a légkondicionáló berendezés már eleve le van tiltva.

bmw_i3-160815-1248-DSC_6667

A hatótávnövelő motor idegesítő barát

Az általunk tesztelt i3 azonban rendelkezett egy hatótávnövelő, belsőégésű motorral is, ami egy 9 literes tankból táplálkozva további 150 kilométerig tudja tölteni az akkumulátorokat. Furcsa, de igazából úgy tűnt, a BMW sincs igazából elájulva az ötlettől, hogy kis emissziómentes ékszerdobozát egy gonosz, füstös motor táplálja, ezért nem sokat dolgozott azon, hogy tompítsa a 650 köbcentis robogómotor aggregátorszerű hangját. Az i3 tulajdonosok nagy része valószínűleg inkább mellőzni fogja az olyan helyzeteket, amikor szükség lehet erre a hasznos, de meglehetősen idegesítő barátra. Ez egyébként annál is ésszerűbb döntés, mert számításaink szerint nagyjából 700 forintból tudunk 100 kilométert villanyautózni. Persze hosszú távon életmentő lehet a benzines segítség, amivel nagyjából 130-140 kilométerenként tankolva a világ végéig elmehet az elektromos BMW.

bmw_i3-160815-1244-DSC_6649

Tölts nekem is

Az i3-ban a motorháztető alatt azonban nem ezt a kis benzinmotort találjuk, hanem az ablakmosó tartályt, és a különböző töltőknek kialakított rekeszt. Az otthoni töltő használata előtt azonban javasolt az autó menürendszerében beállítani az áramfelvétel erősségét, nehogy túlhevüljenek a fali vezetékek. Nem a legerősebb fokozatot kiválasztva nekünk 9 órába telt egy teljes feltöltés. Természetesen ezzel az autóval is használhatóak a különböző ingyenes töltőpontok, csakúgy, mint a zöld rendszámmal járó kedvezmények.

bmw_i3-160815-1254-DSC_6687

Karbon és virsligumi

Az i3-as persze nem az egyetlen elektromos autó a piacon, de formájában és megoldásaiban talán ő idézi meg leginkább a jövőt. Hatalmas, 19 colos kerekei, amelyek vékonyka, 155/70, illetve 175/60 abroncsokon gurulnak a gördülési ellenállást, karbonkarosszériája pedig az autó tömegét csökkentik. Ez utóbbi merevségének köszönhetően az oldalsó ajtók közötti oszlopot is elhagyhatták a tervezők, és egy hátrafelé nyíló ajtóval a beszállást tehették könnyebbé az utasok számára. A belső tér egyértelműen a tudományos-fantasztikus filmek világát idézi fel: analóg kijelzőt itt hiába keresünk, a műszerfalat uraló két képernyő minden lényeges információval ellát minket, az iDrive-nak köszönhetően pedig kevés az egyéb kapcsoló, és azok is egy helyen koncentrálódnak. A felhasznált anyagok felülete is eltér a szokványostól, kicsit olyan az egész, mintha valamelyik autó kiállításról elhoztunk volna egy tanulmány-autót. Csak itt ráadásul minden működik. Az előre és a hátramenet a kormány jobb oldalán elhelyezkedő kapcsolóval váltható, amely kis megszokást igényel, de mint a villanyautózás maga, egy idő után nagyon természetessé válik.

bmw_i3-160815-1253-DSC_6683

Összegzés

Az egész autót átható tudatosan végigvitt futurisztikus megoldások pedig nemcsak a külső szemlélőre vannak nagy hatással, hanem egyre elfogadhatóbbá teszik azt a gondolatot, hogy az elektromosság lehet a jövő erőforrása. Ennek eléréséhez az i3 egy remek kezdet, mert szerethető, és alkalmas a napi közlekedésre kompromisszumok nélkül. Házi feladatként pedig marad az energiatárolás fejlesztése, és a környezetkímélő elektromos áram előállításának térnyerése. Tiszta autónk már van, legyen tiszta áramunk is.

Szerettük:

– erős villanymotor

– azonnali gyorsulás, elképesztő gázreakció

– elfogadható hatótáv

– jövőt idéző dizájn

– precíz kormányzás

 

 

Nem szerettünk:

– nagyon magas ár

– a rage-extender motornak nyers a hangja

– pici csomagtér

 

Hossz/szél./mag.: 3999/1775/ 1578 mm

Motor: 170 LE/ 4800, 250 Nm/0-4800

Végsebesség: 150 km/h

Gyorsulás (0-100 km/h): 7,2 s

Alapár: 13 444 000 Ft

Tesztautó ára: 17 525 000 Ft