A Jobbik szerint felemás a tanácskozás eredménye

A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti találkozójának eredményét.

    Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője esti sajtótájékoztatóján fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. A baloldali pártok nyilatkozataira reagálva megjegyezte: akik most aggódnak az energiafüggőség miatt, azok egyetlen alternatívát sem tudtak mondani arra, hogyan lehetne kiváltani az orosz energiát. Ők “most hazamennek az orosz gázzal fűtött lakásaikba és onnan ostorozzák majd tovább a Putyin által vezetett Oroszországot” – fogalmazott.
    A jobbikos politikus örömtelinek tartotta, hogy az orosz fél a Déli Áramlat lehetséges alternatívájában is partnerként tekint Magyarországra, és ez kulcskérdés.
    Ugyanakkor kiemelte, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. A Fidesz “hang nélkül” támogatta, támogatja ezeket a szankciókat, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök világosan ismertetné a kormány hivatalos álláspontját – jelentette ki Mirkóczki Ádám, azt hangoztatva: úgy nem lehet kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat ápolni vagy keleti nyitásról beszélni, hogy közben “Magyarország beáll abba a sorba, ami hermetikusan szeretné a világtól elzárni Oroszországot”.
    Mirkóczki Ádám a miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatát felháborítónak minősítette. Mint mondta: az rendben van, hogy Orbán Viktor békét akar, de a Jobbik elvárta volna, hogy kifejtse azt is, mit kíván konkrétan tenni. Egyetlen kárpátaljai embert sem sikerült megmenteni attól, hogy besorozzák az ukrán hadseregbe, és nem lehetett hallani arról sem, hogy milyen diplomáciai, gazdasági, vagy egyéb politikai lépéseket kíván tenni a magyar kormány, ha a helyzet eszkalálódik – sorolta az ellenzéki párt szóvivője.
    Mirkóczki Ádám arra is kitért: reméli, hogy a kormány keresi azt a felelőst, akinek sikerült “ellenforradalmi köntösbe öltöztetni egy emlékművet a sírkertben”. Az esetet “példátlan blamának” minősítette.

Forrás:MTI