A jegybank 15 millió forint bírságot szabott ki engedély nélküli pénzváltás miatt az Ádám Travel Kft.-re

A jegybank 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft.-re engedély nélküli pénzváltás miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel.

    A közlemény szerint a budapesti Ádám Travel Kft. korábban kiemelt közvetítői megbízási szerződéssel rendelkezett arra, hogy egy pénzügyi intézmény nevében és annak javára pénzváltási tevékenységet végezzen. A  társaság azonban azt követően is folytatta pénzváltó tevékenységét, hogy a pénzügyi intézmény megszüntette a vele kötött megbízási szerződést.
A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, nyereség és vagyonszerzés érdekében végzett pénzváltást, amelyhez nem rendelkezett jegybanki engedéllyel, ezért az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak a tevékenységet.
A bírság összegének megállapításakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Emellett az Ádám Travel és annak képviselője az MNB vizsgálatakor nem volt együttműködő, sőt valótlan állításokat tettek az ügyben. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre – áll a közleményben.

MTI