A jég hiánya probléma lehet Svédországban

Amber-Sved_Rali-Ostberg

Rali-Ostberg

Svédországban sem volt bőkezűbb az időjárás idén télen a téli sportok szerelmeseivel. Az északi országban is enyhe idővel köszöntött be az újév, de ahogy hozzánk, úgy Skandináviába is megérkezett végül a hideg 40 cm hóval. A téli olimpia hétvégi kezdete miatt a rali történéseit egy nappal korábbra hozták, így szombat este fog befutni a mezőny a finisbe.

Már a szezonnyitó Monte-Carlo Rali sem volt egy könnyű vasárnapi kocsikázás, de a hétvégi rali nehéz menetnek néz ki. Ez a skandináv rali mindig is egy klasszikus téli verseny volt szegecses gumikkal nagyon gyors és látványos gyorsasági szakaszokon. Nem véletlen, hogy az északi pilóták egyik kedvenc versenye ez. Itt ugyanis általában – köszönhetően az ezen a terepen szerzett nagy gyakorlatnak – nekik áll a zászló. A Svéd Ralin a helyi hős Stig Blomqvist, a 70-es és 80-as évek emblematikus figurája tartja a rekordot hét győzelemmel.

Rali-szoges gumi

Rali-szoges gumi

A várakozásokkal ellentétben az itt általános mínusz 20-30°C fokos hőmérséklet helyett a hétvégre 1-2°C várható. Ha nem olvad el a hó, akkor nem lesz nehéz a megfelelő abroncs kiválasztása, de ha igen, akkor az megnehezítheti a csapatok abroncsválasztását. Egy biztos, a havas utakon a szegecses papucsok jól megfogják az autókat és elég tapadást adnak ahhoz, hogy szélsebesen tudjanak haladni a majd a rendkívül gyors szakaszokon. Aszfalton viszont már más lesz a helyzet, s mivel a havas utak alatt nem alakult ki jégréteg, a hó alól kikandikáló aszfalt s bele fog szólni a versengésbe.

A VW francia bajnoka, Sebastien Ogier a Svéd Rali abszolút esélyese azután, hogy ő nyerte a szezonnyitó Monte-Carlo Ralit és tavaly annak ellenére is megszerezte Svédországban a győzelmet, hogy nagynevű honfitársa, Sebastian Loeb is elindult ezen a viadalon. Ráadásul Ogier eredményével megtörte a Ford hat Svéd Rali óta fennálló győzelmi sorozatát. Az egy igazán történelmi győzelem volt a Volkswagen mindössze második raliján úgy, hogy ez volt a második alkalom, hogy egy nem skandináv származású pilóta vihette haza innen a győztes trófeát.

„Tavaly az első győzelmet szereztem meg itt a Volkswagennel, egy nagyszerű csatát vívva Sebastien Loebbel. Az volt pályafutásom talán legjobban sikerült ralija. Loebhöz hasonlóan folyamatosan a határon autóztunk, s 100%-ot beleadtunk. A végén megtérült, hiszen ebből az extrém kihívásból győztesen kerültük ki. A szerepek azonban 2014-ben felcserélődtek.” – nyilatkozta Ogier, aki üldözőből üldözötté vált az elmúlt egy évben.

2013-ban a második helyen Loeb ért célba, akit a norvég Mads Östberg követett a bronzérmes helyen. Östberg annyira felbuzdult tavalyi helyezésén, hogy ezúttal már a győzelem lebeg a szemei előtt. Az elmúlt három évben dobogós helyezett volt Svédországban, de egyszer sem első. „Ez a rali egyike a szezon legfontosabb versenyeinek. A célunk a dobogós helyezés, és ha minden jól megy, meg is próbálok győzni.” – szögezte le magabiztosan a Citroen újdonsült pilótája.

2013- as dobogó

2013- as dobogó

Mads Östberg mellett Mikko Hirvonen lehet Ogier kihívója a hétvégi ralin. A Svéd Rali előtt az M-Sport is végezett teszteléseket sok más csapathoz hasonlóan. A finn pilóta pedig ezután jó érzésekkel vág bele a havas versengésbe. Monte-Carlóban csak küszködött, végül autójának elektromos meghibásodása vetett végett szenvedéseinek. Ez a rali azonban más lesz, esküdözik Hirvonen. Talán nem is alaptalanul, hiszen navigátorával már tízszer rajthoz állt a Svéd Ralin, s ötször is dobogós helyen ért célba. 2010-ben és 2011-ben pedig nyerni is tudott a Forddal és az M-Sporttal.

A rali

A rali központja, ezúttal is, mint mindig, Svédország közepén, Karlstadt városában, Varmland és Dalarna tartományban lesz. A versenyt korábban északabbra tették át a szervezők, hogy biztosan legyen hó a rali során, amelyben a mezőny tagjai idén is reménykednek. Ebben az évben is átlátogat a mezőny Norvégiába, ezúttal ismét az első nap során. A ralin 24 gyorsasági szakasz lesz, amelyek összesen 328,4 kilométert tesznek ki.

Az elmúlt évek győztesei:

2013 S Ogier (VW)

2012 J-M Latvala (Ford)

2011 M Hirvonen (Ford)

2010- M Hirvonen (Ford)

2008    J-M Latvala (Ford)

2007    M Grönholm (Ford)

2006    M Grönholm (Ford)

2005    P Solberg (Subaru Impreza)

2004    S Loeb (Citroën Xsara)

2003    M Grönholm (Peugeot 206)

2002    M Grönholm (Peugeot 206)

2001    H Rovanperä (Peugeot 206)

2000    M Grönholm (Peugeot 206)

1999    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1998    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1997    K Eriksson (Subaru Impreza)

1996    T Mäkinen (Mitsubishi Lancer)

1995    K Eriksson (Mitsubishi Lancer)

1994    T Radström (Toyota Celica)

A világbajnokság állása a Monte-Carlo Rali után:

Pilóták

1. Sebastien Ogier                 Volkswagen Motorsport                    27 pont

2. Bryan Bouffier                   M-Sport WRT                                     18 pont

3. Kris Meeke                         Citroën WRT                                      16 pont

4. Jari-Matti Latvala              Volkswagen Motorsport                    13 pont

5. Mads Östberg                    Citroën WRT                                      12 pont

6. Elfyn Evans                         M-Sport WRT                                       8 pont

7. Andreas Mikkelsen            Volkswagen Motorsport 2                   6 pont

8. Jaroslav Melicharek           Slovakia WRT                                       4 pont

9. Matteo Gamba                  Gamba Matteo                                    2 pont

10. Jurij Protasov                   Jurij Protasov                                       1 pont

Gyártók

1. Volkswagen Motorsport                37 pont

2. Citroën WRT                                  33 pont

3. M-Sport WRT                                 10 pont

4. Volkswagen Motorsport 2               8 pont

(Forrás: Amber PR)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*