A hugenották premierjével is ünneplik a reformáció kezdetének 500. évfordulóját az Erkelben

Meyerbeer A hugenották című nagyoperájának premierje mellett Giuseppe Verdi Stiffelio és a Requiem című műve is várja a közönséget a budapesti Erkel Színházban a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából.

    A hugenották című monumentális zenedráma több mint nyolc évtized után látható újra szombaton. Giacomo Meyerbeer nagyoperájában 80 fős kórus, a két szereposztásban 28 szólista, további 26 statiszta és 8 pár táncos is színpadra lép. A széria alkotói, Szikora János rendező, Horesnyi Balázs díszlettervező és Kovács Yvette Alida jelmeztervező úgy döntöttek, hogy stiláris utalásokkal, de meghagyják a 16. századi környezetet, és a nézőkre bízzák, milyen üzeneteket olvasnak ki az előadásból – közölte a dalszínház szerdán az MTI-vel.
    A főbb szerepeket Kolonits Klára és Rőser Orsolya Hajnalka, Létay Kiss Gabriella és Kriszta Kinga, Boncsér Gergely és László Boldizsár, Bretz Gábor és Gábor Géza, Haja Zsolt és Sándor Csaba, Balga Gabriella és Heiter Melinda, valamint Cseh Antal és Busa Tamás énekli. A szólisták mellett a premier az utóbbi évek egyik legnehezebb feladata elé állította az Operaház Énekkarát is, a Strausz Kálmán vezette együttest Csiki Gábor tanította be. Az Opera Zenekarát a Jekatyerinburgi Operaház főzeneigazgatója, Oliver von Dohnányi vezényli.
    A Reformáció500 programjainak része Verdi Stiffelio című operája, amely október 30-án koncertszerűen hangzik el Christian Badea dirigálásával. Az olasz zeneszerző figyelmét Francesco Maria Piave hívta fel a megcsalt lelkész történetére, amelyből Verdi a házasság dilemmáját körüljáró operát komponált. A címszerepet Hector Lopez Mendoza mexikói tenor énekli, partnerei Fokanov Anatolij, valamint Bakonyi Anikó, Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Szerekován János és Heiter Melinda lesznek.
    A katolikus egyház és a reform hívei között dúló vallásháborúk keresztény áldozatai előtt tiszteleg Verdi Requiemjének előadása november 4-én Pier Giorgio Morandi vezényletével. A koncert szólistái közt szerepel Boross Csilla, Szántó Andrea, Hector Lopez Mendoza és Alexander Roslavets.

Forrás:MTI