A horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a Sanader-ügyben született ítéletet

Hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet, amellyel a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében. A Mol magyar olajtársaság üdvözölte a döntést.

    A horvát alkotmánybíróság honlapján hétfőn megjelent indoklás szerint a testület nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai. A testület megállapította, hogy Sanader számára nem biztosították a méltányos eljáráshoz szükséges – törvény által előírt – feltételeket és jogi védelmet. Az ügyet visszautalták a zágrábi megyei bírósághoz.
A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.
Az alkotmánybíróság ugyanakkor hétfőn azt is közölte: döntését nem lehet annak bizonyítékaként használni, hogy a fellebbező fél politikai üldöztetés vagy bírósági konformizmus áldozata lett volna, mint ahogyan arra a fellebbezésben – a testület szerint alaptalanul – utaltak.
Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.
A Mol Nyrt. a horvát alkotmánybíróság döntésének hétfői nyilvánosságra kerülése után az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: jóllehet a Mol soha nem volt részese a Sanader-perként ismert jogi eljárásnak, a társaság a döntés részleteinek teljes ismerete nélkül is üdvözli a horvát alkotmánybíróság határozatát.
Az alkotmánybírósági döntés nem jelenti, hogy Ivo Sanader elhagyhatja a börtönt, egy másik ügyben ugyanis vizsgálati fogságba helyezték, és nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítélték.

Forrás:MTI