A hongkongi rendőrség betiltotta a szombatra tervezett demokráciapárti tüntetést

A hongkongi rendőrség betiltotta az elmúlt hónapok legnagyobb létszámú megmozdulásait szervező csoport szombatra tervezett demonstrációját – olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán csütörtökön megjelent cikkben.

    A SCMP tudósítása szerint alig néhány órával az után, hogy a demonstrációt szervező Civil Human Rights Frontot értesítették a döntésről, a szervezet egyik vezetőjére álarcot viselő férfiak támadtak rá baseballütőkkel.
    A szombatra tervezett megmozdulás apropója annak az eseménynek az ötödik évfordulója lett volna, hogy a hongkongi törvényhozás elutasított egy Peking által benyújtott reformcsomagot, mely a választási szabályok szigorítását célozta.
    A rendőrség azzal indokolta a tiltást, hogy a szervezet által korábban kezdeményezett demonstrációk után több tüntető, újságíró, rendőr és civil szenvedett súlyos sérüléseket. A hongkongi hatóságok most először nem engedélyezték a Civil Human Rights Front megmozdulását a több mint két hónapja tartó tüntetéshullám kezdete óta.
    Jimmy Sham, a szervezet egyik vezetője éppen asszisztensével ebédelt egy kávézóban, amikor két maszkos férfi támadt rájuk. Sham asszisztense zúzódásokat szenvedett, miközben megpróbált felettese védelmére kelni a támadókkal szemben. A rendőrség előzetes vizsgálata szerint a támadók nem kínai származásúak voltak.
    A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkét hete tüntetések zajlanak, melyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.
    A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól, és az “egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre növeli a befolyását a városban, és egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.
    A vitatott törvénytervezet a növekvő pekingi befolyás jelképévé vált.

Forrás:MTI