A hatóságok szerint nem növelte a mérgezésveszélyt a városban lehullott csapadék

Nem mutattak ki mérgező cianidot az első nagy eső során, amely az észak-kínai Tiencsin várost érte a vegyianyag-raktárak egy héttel korábbi felrobbanása után – jelentette a helyszínről a Hszinhua hírügynökség szerdán.

    A robbanás ügyében a legfrissebb hírek szerint a környezetvédelmi minisztérium egyik osztályvezetője ellen is ugyanazokkal a vádakkal indítottak nyomozást, mint kedden az országos munkavédelmi felügyelet vezetője ellen. A tudományos és technológiai, valamint szabványügyi osztály vezetője, Hsziung Jüe-huj ügyében fegyelem és jogsértés gyanúja miatt indított nyomozást – egyelőre – a kommunista párt.
A Beijing News című lap úgy tudja, hogy Jang Tung-liangnak, a munkavédelmi hivatal vezetőjének az egyik legnagyobb olajipari vállalatnál vezérigazgató-helyettesi posztot betöltő fiát, Jang Hujt is őrizetbe vették Tiencsinben, üzleti útja során. Az idősebb Jang több mint 10 éven át volt Tiencsin polgármester-helyettese.
A legfrissebb hírek szerint a 15 milliós Tiencsin város párttitkára, egyben polgármestere közölte: e funkcióiból eredően „elháríthatatlan” felelősség terheli a baleset miatt. Huang Hszing-kuo sajtótájékoztatóján ugyanakkor arra is kitért, hogy bárkik legyenek is, illetve bármilyen kapcsolatokkal is rendelkezzenek a robbanás közvetlen felelősei, személyek vagy vállalatok, nem úszhatják meg a büntetést.
Huang megerősítette, hogy a kormányzat tűzoltóként ismer el minden, a tűzoltásban részt vevő áldozatot függetlenül attól, hogy az üzemeltető vállalat szerződéses alkalmazottai vagy hivatásosak voltak-e, s jelezte, az “elhunyt hősöknek” a robbanás helyszínén egy emlékparkot kívánnak létrehozni.
Tiencsini jelentések szerint a város lakott területére, vagyis a robbanások helyszínétől körülbelül 7 kilométerre lévő részeken hullott csapadékban nem találtak cianidra utaló nyomot. Újságírók, önkéntes mentők és lakosok azonban mikroblog-bejegyzéseikben a robbanásokhoz közelebbi területeken bőrpírre, égető érzésre panaszkodtak a karjukon, az ajkaikon az eső által ért bőrfelületen.
A Kínai Központi Televízió (CCTV) jelentésében Li Hszing-hua tűzvédelmi szakember úgy nyilatkozott, hogy a robbanás helyszínén rendkívül magas koncentrációban mértek nátrium-cianidot és közelebbről meg nem nevezett ideggázt. Utóbbit később a hadsereg szakértői határozottan cáfolták.
Az önkormányzat illetékese ezzel egy időben azt közölte, hogy a zagygátakat megerősítették, de a mentést, illetve katasztrófaelhárítást az eső miatt megszakították. Elhangzott, hogy a levegőt ellenőrző műszerek adatai nem utalnak rendkívüli helyzetre, míg a vízminőséget ellenőrző 40 állomás közül 8-tól jelentettek az egészségügyi határérték feletti, veszélyes mértékű cianidot. Po Csing-ling, a városi környezetvédelmi hatóság főmérnöke a helyenként az utakon feltűnt fehér habról azt mondta, máskor is előfordult hasonló jelenség.
A múlt hét szerdán történt hatalmas erejű robbanásoknak eddig legalább 114 halálos áldozatuk van, közülük 104-et azonosítottak. A halottak közül 53-an tűzoltók, heten rendőrök. Hatvanöt embernek még mindig nem találják a nyomát. A kórházakban 677 sérültet ápolnak, 56-an vannak súlyos vagy kritikus állapotban.

Forrás:MTI