A Hallgatás napja –a Concerto Budapest, az UMZE és a BMC hagyományterető egynapos fesztiválja

15 koncert, közel 50 mű, 750 perc zenei meditáció

  1. október 11-én 10 és 22.30 óra között a Concerto Budapest zenekar a BMC-be költözik. A nap során a maratoni 15 komolyzenei koncerten bemutatók, magyarországi bemutatók, az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei, Ligeti György és Kurtág György darabjai csendülnek fel. A klasszikus repertoárból elhangzik J.S. Bach összes szóló zongoraversenye. A fesztiválon fiatal magyar vonósnégyesek mutatkoznak be, és zenei filmritkaságok is várják a látogatókat. A nap művészeti vezetői Keller András és Rácz Zoltán.

Az októberi, a hagyományostól némileg eltérő formában szerveződő zenei napot azért neveztük el a Hallgatás Napjának, mert többféle jelentést is hordoz magában. Ennek az egyetlen szónak olyan sokféle árnyalata van, jelenthet meghallgatást, elcsöndesülést, elmélyedést, rácsodálkozást, felfedezést. Mindenképp fontosnak tartottam, hogy legyen benne egyfajta kaleidoszkóp-jelleg a kortárs zenéről, mellette pedig ott lesznek mércének, társnak a régmúlt idők nagy szerzői.

„Tizenöt koncertet szerveztünk a BMC épületének öt szegletében – köztük a nagyteremben, a jazzklubban és a kamara kamrának keresztelt intim térben –, melyek során közel ötven mű fog felcsendülni. Ezek között több ősbemutató és magyarországi bemutató is szerepel; például Csalog Gábor és Vidovszky László legújabb szimfonikus szerzeményei, Steve Reich és Eötvös Péter itthon először bemutatott darabjai, vagy az idén nyolcvanéves grúz mester, Giya Kancheli egyik nagyszerű művét is itt hallhatja először a magyar közönség. A műsorban az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei is szerepelnek, és Ligeti György és Kurtág György darabjai is kihagyhatatlanok. A klasszikus repertoárból Bach művei itatják át a programot: a nap során elhangzik Bach összes szóló zongoraversenye, és A fúga művészete című művének különleges felvételei is megszólalnak, melynek partitúráját még kivetítőn is követhetik az érdeklődők. De lehetőség lesz Vidovszky László Autokoncert című darabján keresztül megfigyelni, miként keletkezik zenemű egy fokozatosan összeomló színpad keltette hangok egymásutániságából.  Újdonságából fakadóan a rendezvényben lesz némi kísérleti jelleg, például az is, hogyan viselkedik a közönség, ha egyszerre több program közül lehet választani, amikor kimehet az egyikről és beléphet a másikba, amikor nem székre kell ülni, hanem babzsákon is hallgathatják a produkciókat… Szeretnék egy lazább, kötetlenebb együttlétet, felszámolni azt a merevséget, ami elválasztja az előadót a befogadótól – hiszen teljes mértékben együtt hozzuk létre a koncertet. A közönség szellemi-lelki részvétele nélkülözhetetlen, elengedhetetlenül fontos az egymásra figyelő-hallgató magatartás. Azt szeretném, ha ez meg tudna születni ezen a napon.” – jegyezte meg Keller András.

A nap vendégei között a Concerto Budapest régi muzsikus barátait (Amadinda Ütőegyüttes, Csalog Gábor, Lakatos György, Rácz Zoltán), és számos ifjú tehetség is (Ránki Fülöp, Fejérvári Zoltán, Balog József) meghallgatható.

Az egész napos program gyermekek számára is tartogat érdekességeket, ilyen például Sáry László 100 csengőre írt darabja vagy Ligeti György Szimfonikus költeménye 100 metronómra az Amadinda Ütőegyüttes előadásában.