A Győri Balett Nyizsnyij Novgorodban lépett fel

Két sikerdarabjával lépett fel a Győri Balett kedden a délkelet-oroszországi Nyizsnyij Novgorodban.

    A társulat Velkei László Kodály című koreográfiáját és Ben van Cauwenbergh La vie en Rose című darabját mutatta be az Andrej Szaharov Nobel-békedíjas orosz tudós emlékének szentelt Nemzetközi Művészeti Fesztiválon. A Győri Balett fellépése a neves oroszországi fesztivállal egy időben zajló Nyizsnyij Novgorod-i Magyar napok egyik csúcspontja volt egyben – mondta el a késő estébe nyúló előadást követően az MTI-nek Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója.
A Volga menti nagyvárosban május 29-én a Victor Vasarely magyar származású képzőművész alkotásaiból megnyíló kiállítással kezdődtek a Magyar napok.
A Nyizsnyij Novgorod-i Szaharov Fesztivált, amely az egyetlen orosz tagja az Európai Fesztivál Szövetségnek, a világ 40 legnevesebb ilyen rendezvénye között tartják számon, minthogy az orosz és a nemzetközi zenei élet és más művészeti ágak legtekintélyesebb szereplőit vonultatja fel. 1992 óta kétévente tartják meg, de eddig még nem volt magyar szereplője – hívta fel a figyelmet Baranyi András.
Olga Tomina, a Nyizsnyij Novgorod-i Filharmónia vezetője, a fesztivál igazgatója elismeréssel beszélt az MTI-nek a Győri Balettről: “Számunkra csodálatos felfedezés volt a magyar társulat, a terem zsúfolásig megtelt, a nézők állva tapsoltak, éltették a művészeket, akik igazi ünnepet varázsoltak Nyizsnyij Novgorodba”.
Kiss János, a Győri balett igazgatója az MTI-nek az előadást követően azt mondta, hogy tavaly két táncospárral már volt alkalmuk fellépni a Volga menti városban, és úgy tűnik, a mostani előadásnak máris van újabb “hozadéka”, mert a napokban a kelet-oroszországi Szaranszk város Opera-és Balettszínházának igazgatója azzal a javaslattal kereste meg őket, hogy novemberben náluk lépjenek fel. Hozzátette: a múlt pénteken Pozsonyban az Eurocontext.sk című nemzetközi színházi fesztivál keretében vendégszerepeltek több külföldi társulattal együtt.
A Győri Balett igazgatója arról is beszámolt, hogy Kálmán Imre Csárdás Királynő című operettjének balett változatát a dalmű bemutatásának 100. évfordulóján, 2015. november 17-én Budapesten, majd Bécsben és Szentpéterváron szeretnék előadni. Reményei szerint az előadással Moszkvába is eljutnak majd.
Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet elégedetten nyilatkozott Magyarország több mint két éve hivatalába beiktatott Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának, Elada Nagornajának a munkájáról, amely komoly fejlődést, látványos sikereket hozott a magyar-orosz kapcsolatokban. Ezt bizonyítja a keddi rangos kulturális esemény is.
Elada Nagornaja elmondta, hogy a Magyar napok keretében kedden turisztikai kerekasztal-konferenciát tartottak. Ezen kifejezték abbéli reményüket, hogy közvetlen repülőjárat indul városukból Magyarországra.

Forrás:MTI