A gazdaságpolitika missziója

A kínai, a közép- és keleteurópai miniszterelnökök találkozója alaposan megnehezítette a gépkocsival közlekedők dolgát Budapesten. Ennek ellenére zsúfolásig megtelt hétfőn kora este a Mátyás utcai Opus Jazz Club a Századvég vezető közgazdásza, György László első, Egyensúlyteremtés című könyvének bemutatóján.

Címlap

„Könnyű Lacinak – morogta valaki a bajusza alatt a regisztrációnál – hisz’ világhírű öccse van, aki, mint ahogy jó testvérhez illik, mindig segít.”
Tény, György Ádám improvizációi és Liszt Ferenc bravúrdarabja megadta az alaphangot Pogátsa Zoltán, Földi-Kovács Andrea és a könyv szerzőjének a beszélgetéséhez, de a gyakorlott televíziós műsorvezetőnő és a Soproni Egyetem, illetve a Neumann János Egyetem docensei nem kevésbé izgalmas húrokat pengettek a világ és hazánk gazdaságpolitikájának meghatározó folyamatairól, valamint a lehetséges, az emberhez méltó életkörülmények megteremtése érdekében javasolt megoldásokról.

György Ádám és György László

György Ádám és György László

György László könyve az elosztásra fókuszál, amiről kevesen beszélnek a közgazdászok közül. Pedig jogosan merül fel a kérdés, hogy miért fut bele egyre durvábban a kisemberek kizsákmányolásába a világ, hiszen minden 100 ezer forint megtermelt jövedelemből a korábbi 65 ezer forinthoz képest a fejlett államokban már csak 55, a visegrádi országokban pedig 45 ezer forint jut a munkavállalóknak. Azt talán minden gondolkodó ember tudja, hogy milyen égbekiáltó egyensúlytalanságok jellemzik ma a globális világgazdaságot, de egyáltalán nem megnyugtató a gazdaságpolitika válasza. A könyv szerzőjét idézem: „Ha a gazdaságpolitika célja nem a növekedés, és nem is a mindenható piacok működésének biztosítása, hanem az egyensúlyra törekvés az emberhez méltó életkörülmények feltételeinek megteremtése céljából, máris más képletet kapunk, mint amit a ma még mindig irányadó közgazdasági elméletek és filozofikus kiáltványok kínálnak.” György László szerint a gazdaságpolitika misszió. A korlátok és a lehetőségek közötti manőverezés, az egyensúlyteremtés művészete. Nem túlzás a könyv hátsó borítóján olvasható ajánlás: „Ha csak egy könyvet tervezett elolvasni a gazdaságpolitikáról a következő évtizedben, ez legyen az.”

Micsoda család! György Ádámot már megismerte a világ. Ezzel a könyvvel pedig esély van rá, hogy a bátyjával is valami hasonló dolog történjen.

Horváth Gábor Miklós