A Forma-1 ismét ismeretlen vizeken

Amber-Orosz_F1-BianchiA Japán Nagydíj után nem pihenhet a Forma-1-es mezőny, hiszen megállás nélkül folytatódik a szezon, ezúttal egy vadonatúj pályán, a Téli Olimpia helyszínén, Szocsiban. Sebastian Vettel egy utcai autó volánja mögött már kipróbálhatta a pályát, de amúgy az szinte a teljes mezőnynek ismeretlen lesz. Egy ember biztosan nem lesz ott Szocsiban, a súlyos balesetét követően lábadozó Marussia pilóta Jules Bianchi.

Jules Bianchi a Japán Nagydíjon szenvedett balesetet. Az egyre csúszósabbá váló pályán a 7-es kanyarban csúszott ki és belerohant a nem sokkal előtte kicsúszó Adrian Sutil autóját mentő daruba. A pilóta olyannyira megsérült, hogy kórházba kellett szállítani, ahol súlyos koponyasérüléssel operálták. Jelenleg a pilóta állapota a hírek szerint stabil, de kritikus. A baleset kapcsán felerősödtek a hangok a Forma-1 biztonságosságáról, s most a hírek inkább ennek kapcsán születnek, s elvették a hangsúlyt az új verseny érkezéséről.

Az orosz pályát nem is olyan régen kipróbálhatta a címvédő világbajnok, Sebastian Vettel. A német elmondta, hogy ezen az utcai pályán a sok különféle kanyar és a nagyon közel lévő falak nagyon megnehezítik majd a pilóták dolgát. „Nagyszerű visszatérni Szocsiba, s a helyszín nagyon átalakult azóta, hogy itt jártam, amikor még csak építési terület volt. Az egész pályát beautózva egy Infinity Q50-es volánja mögött elmondhatom, a pálya elég érdekes a sok gyors kanyarjával és a technikás részeivel. Nagy kihívást jelent majd egy Forma-1-es autónak és már nagyon várom, hogy visszatérjek ide októberben.” – szögezte le Vettel.

Sok pénzt elköltöttek az oroszok az utóbbi években sportra, így a Téli Olimpiára és persze a Forma-1-es pálya felépítésére is. Sok sorban álló országot kielőzve végül idén sor kerül az Orosz Nagydíjra, Szocsiban. Az ukrán-orosz háborúskodás miatt az utóbbi időben sokan szorgalmazták, hogy Bernie Ecclestone-nak végre ki kéne mondania, hogy a Forma-1 idén mégsem látogat el Szocsiba. A brit üzletember viszont elmondása szerint nem foglalkozik politikai kérdésekkel, csak a sport szempontokat veszi figyelembe, s az alapján nem marad el az Orosz Nagydíj. Egyre több az orosz érdekeltség a Forma-1-ben, Danyiil Kvjat, a Toro Rosso pilótája pedig most kapott helyet a jövő évi Red Bull csapatnál, amire pedig sokan mások is áhítoztak. Ezek arra mutatnak, hogy az Orosz Nagydíjnak helye van a Forma-1-es versenynaptárban.

Japánnal ellentétben legalább Szocsiban nagyon szép idő fogadja majd a mezőnyt. Napsütés és kellemes meleg lesz a mezőny része Oroszországban.

A verseny és a pálya

 

Mivel nincs semmilyen korábbi adat erről a vadonatúj pályáról, így a Pirellinek szimulációs adatok alapján kellett kitalálnia milyen abroncsokat szállít a hétvégére. Így a közepes és a lágy gumik mellett tette le voksát az olasz gyártó.

Az Orosz Nagydíj október 12.-én, helyi idő szerint 15 órakor veszi kezdetét (Európában reggel 13 órakor). Az 5,853 km hosszú Szocsi Autodromon a pilóták egy 53 körös versenyen mérik össze tudásukat.

(Forrás: Amber PR)