A Finn Filmnapok fénye világít újra októberben Budapesten

Október 17-21. között immár negyedik alkalommal lesz Finn Filmnapok a Toldi moziban. A fesztivál a korábbi évek programjához hasonlóan most is a legújabb finn dokumentum- és játékfilmekből válogat.

Az idei budapesti mustra egyik legerősebb alkotása Tonislav Hristov dokumentumfilmje, A szerelem mérnökei, melya Docpoint elnevezésű finn dokumentumfilm fesztivál győztes alkotása volt 2014-ben. Vetítik majd Pirjo Honkasalo Beton Éjszakacímű alkotását, mely begyűjtötte a Finn Filmfesztivál összes nagyobb díját, köztük a 2013 Legjobb Filmje díjat, és még Oscar díjra is jelölték.

A Finn Filmnapok nyitófilmje a Love & Engineering című dokumentumfilm lesz, mely napjaink randevúzási szokásait, az ismerkedés nehézségeit mutatja be fiatal mérnök férfiak szemszögéből. A film után egy feltörekvő új finn rockbanda, a Maailmanlopun tyttö ja hyeenat (Világvége lánya és a hiénák) ad koncertet legújabb dalaiból a felújított Toldi moziban.

A Finn Filmnapok keretén belül a filmrajongók megnézhetik A Hazafi című filmet Arto Halonentől, a Sötét vizek felett című filmdrámát az egyik legismertebb finn filmszínésszel Peter Franzennel a főszerepben. Jukka Kärkkäinen és Sini Liimatainen filmjét a Valaha életről álmodtam, valamint Miia Tervotól a Santra és a beszélő fák című művet.

A filmekről további információ és a filmek hivatalos trailerei megtalálhatóak a Finn Filmnapok hivatalos Facebook oldalán a http://bit.ly/finnfilmnapok2014 címen.