A felelős médiahasználat

A Médiaunió Alapítvány Kuratóriuma meghozta döntését, kiválasztotta a 2014-es év országos társadalmi célú kampányának témáját. A Schmidt Mária, Hankiss Elemér, Novák Péter, Rudolf Péter és Somody Imre alkotta grémium ezúttal a fiatalok és szüleik figyelmét egyaránt szeretnék felhívni a felelős médiahasználatra. A Médiaunió Alapítvány hamarosan kapcsolatba lép a témában érintett szakmai szervezetekkel a kampány szakmai tartalmának kidolgozása érdekében, ezt követően pedig (pro bono munkát kérve) pályázatot hirdet a kampány kreatív munkáinak elkészítésére és a PR feladatok elvégzésére.

A Médiaunió 2013-as „Jó embert keresünk – keressük Magyarország példaképeit!” kampánya még zajlik, ám a Médiaunió Alapítvány Kuratóriuma a következő évre beérkezett témajavaslatokat már áttekintette és meghozta döntését. A magyar médiatörténetben a Médiaunió Alapítvány kezdeményezésére eddig példátlan összefogásnak köszönhetően, eddig évente több mint 200 médium ajánlott fel, évi fél milliárd forintnyi felületet, egy társadalmi célú kampány üzenetének hatékony eljuttatása érdekében. A Kuratórium 2014-ben is összefogásra ösztönzi a magyar médiát, mégpedig egy olyan témában, amely magát a médiát is érinti.

A 2014-re tervezett társadalmi célú kampány elsődleges célja a kiskorúak, fiatalok és szüleik figyelmének felhívása a tudatos és felelős médiahasználatra.

„Nem mehetünk a fejlődés, az új technológia ellen! Teljesen világos, hogy az új kommunikációs eszközök, az okostelefonok, tabletek egyre népszerűbbek, és a fiatalok boldogan használják az internet és a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeket és fogyasztják a különböző médiatartalmakat” – mondta Schmidt Mária, a Kuratórium elnöke. „Nem mindegy azonban, hogyan használjuk ezeket az eszközöket, és ismerjük-e veszélyeiket. A kampány az okos használat mellett érvel majd” – tette hozzá. Somody Imre szerint Izgalmas kérdés, hogy az emberek tudják-e, hogy mit akarnak megörökíteni magukról az utókornak. „Fel kell hívni arra is a figyelmet, hogy az interneten minden információ megmarad! A fiatalokat azért is figyelmeztetnünk kell, mert cselekedeteik következménye a távoli jövőben mutatkozik meg, és ezt tudatosítani kell bennük” – fogalmazott a Kurátor. Rudolf Péter Kurátor így érvelt a kiválasztott téma mellett: „A fiatalok életének része az internetezés, a média-tartalmak fogyasztása különböző eszközökön. Ahogy ők ezt használják, és benne vannak a kommunikációs csatornában, az elképesztő, innen nincs visszaút, de oktatási-nevelési feladatunk, nekünk szülőknek, felnőtteknek azért van! Az új technológiai eszközök módszertanát, a használati kultúráját kell megtanítani. Ebben nyújt segítséget 2014-ben, némiképp tükröt tartva maga elé, a Médiaunió.”

A Médiaunió Kuratóriuma őszintén bízik abban, hogy a szülőket, pedagógusokat is sikerül majd megszólítani. Olyan ügyet választottak, amely az egész társadalmat érinti, és amely megoldásához kulcskérdés az emberek egyéni hozzáállása, különösen a szülők felelőssége óriási.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*