A Fehér Ház elítélte az isztambuli merényletet, Donald Trump és Hillary Clinton a terrorizmus elleni küzdelem erősítését sürgeti

A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

        A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: “Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk.”           John Kerry amerikai külügyminiszter – aki a coloradói Aspenben van egy konferencián – csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet.         Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki.
    “Valami nagyon, nagyon nincs rendjén” – mondta Trump, és hozzátette: “sokkal okosabbaknak kell lennünk, keményebbeknek kell lennünk, különben kevés marad az országból”. Nem mondta ki, hogy az Egyesült Államokra gondol-e, vagy a terrorakciót elszenvedő Törökországra, de a szövegösszefüggésből kiderül, hogy Amerikát félti.
    Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: “a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek”. “Az Iszlám Állam magához vonzza fiataljainkat különböző országokból, a terroristák jobban használják az internetet, mint mi. Megtérítik a fiatalokat, meggyőzik őket, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. És tudják, miért? Mert ezek a befolyásolható fiatalok azt látják, hogy az Iszlám Állam sikeres, ezért olyan dolgokat kell tennünk, hogy ne érezhesse magát olyan elégedettnek” – mondta beszédében a New York-i üzletember.
    Trump beszéde előtt twitter-üzenetet írt, amelyben így fogalmazott: “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk”.
    Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását. Leszögezte: “minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban”.     Clinton hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak”. A volt külügyminiszter leszögezte: “ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt”.

Forrás:MTI