A Dohányipari Szakszervezetek is demonstráltak tegnap

 Dohányipari dolgozók tüntetnek állásuk megmaradásáért a Parlament épülete előtt 2014. december 15-én. Az Országgyűlés ezen a napon szavazhat a dohányipart érintő törvényi változásról. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Dohányipari dolgozók tüntetnek állásuk megmaradásáért a Parlament épülete előtt 2014. december 15-én. Az Országgyűlés ezen a napon szavazhat a dohányipart érintő törvényi változásról. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A dohányipari lobbi tevékenységével hozta összefüggésbe a hétfői demonstrációkat Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.

    Az államtitkár hétfőn a Parlamentben tartott kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: amit ma az utcákon látni, elsősorban nem szakszervezeti megmozdulás, hanem a dohányipari lobbi tevékenysége. Amit a szakszervezetek követelnek azok jelentős része régóta az asztalon van – mutatott rá.
    Czomba Sándor a követelések közül kitért a korkedvezményes nyugdíjra és azt mondta: a kormány álláspontja 2010 óta egyértelmű, nyugdíjat csak a korhatár betöltése után kívánnak fizetni. Minden tételt, ami előtte van, átalakítottak és 2011. december 31. óta korkedvezményes nyugdíj nincs Magyarországon, az korhatár előtti juttatássá alakult át – jelezte.
    Az államtitkár a 17 éve fennálló rendszert igazságtalannak és tarthatatlannak nevezte. Az számos olyan szakmát foglal magába, amely már hosszú évek, évtizedek óta nem létezik, és a technológiai fejlődéssel olyan változások következtek be, amelyek nem teszik ezt szükségessé – fejtette ki.
    Mint mondta, azért fenntarthatatlan a rendszer, mert az összes korkedvezményes nyugdíjas mintegy 70 százaléka állami tulajdonú cégeknél dolgozik, azaz az állam az egyikből a másik zsebébe pakolja a kiszabott 13 százaléknyi járulékbefizetési kötelezettséget. Jelen pillanatban mintegy 42 ezer ember után fizetnek be ilyen járulékot, de ténylegesen 11 ezer korkedvezményes nyugdíjas van Magyarországon – közölte.
    A munka törvénykönyvével összefüggésben emlékeztetett: több mint 20 éve nem nyúlt hozzá senki, és az előző Orbán-kormány volt az, amelyik átfogó módosításokat hajtott végre. Érzékelték, hogy nem javítgatni kell, hanem érdemi tartalmi változásokra van szükség – hangsúlyozta. A megállapodást hosszú viták előzték meg, és valamennyi munkáltatói és munkavállalói képviseleti szervezet aláírta azt. Azt soha nem állították, hogy úgy tökéletes ahogy van, a kormány részéről jelezték, ha munkáltatói és munkavállalói oldalról módosításra van igény, akkor tárgyalhatnak róla – jegyezte meg.
    A cafeteria kapcsán elmondta: a kormány most is harcol Brüsszelben, és nagyon fontosnak tartják a rendszer elemeinek megtartását. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonképpen érdemi változás nincs, hiszen döntő többségében 200 ezer forint alatt kapnak ilyen juttatást a munkavállalók. Ezen összeg alatt nincs módosulás – szögezte le az államtitkár, aki hozzátette: ez vonatkozik a SZÉP-kártyára is.
    Arról, hogy folynak-e tárgyalások munkáltatói és munkavállalói képviseletekkel, azt mondta: kedden reggel találkoznak ismét az érintettekkel. Néhány hete megkezdték a bértárgyalásokat – emlékeztetett, majd megjegyezte: ha csak erről lenne szó, akkor tulajdonképpen a megállapodás nagyon közel lenne. Bízik benne, hogy a tárgyalások eredményre fognak vezetni, és a minimálbér, a garantált bérminimum, a bérajánlás tekintetében képesek lesznek a megbeszéléseket tovább vinni és megállapodni.

Forrás:MTI