A DK szerint újabb Gripen-botrány jöhet, ha titkolózik a Fidesz

Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentése szerint a kormány 172 milliárd forintot készül helikopterbeszerzésre költeni. A 30 helikopterből nem csak a honvédség, hanem a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők is részesülnének majd. Az ügyben az első csavar, hogy – ha valóban megvan a 172 milliárd, amiről nem tudunk – a kormány azt teljes egészében NATO-kiadásként akarja elszámolni, ami nyilvánvalóan csalás.

A második csavar, hogy a beszerzésnél nem csak a helikopterek árával, hanem a karbantartás és a kiképzés költségeivel is számolni kell, ezért a végösszeg biztosan meg fogja haladni a 172 milliárdot. A helikopterbeszerzést ugyan már régen meg kellett volna kezdeni, aggasztó, hogy mindez az átláthatóság teljes hiánya és a kormányközeli sajtóban megfigyelhető erős lobbitevékenység mellett történhet meg. A nyílt pályáztatás megválaszolná, hogy milyen alapon költ most 172 milliárd forintot az a kormány, amely 2 éve még 80 milliárdot is sokallt helikopterbeszerzésre.

A Demokratikus Koalíció szerint minden olyan nagy értékű fejlesztést, mely meghatározza Magyarország jövőjét – ilyen a helikopterbeszerzés vagy a paksi atomerőmű bővítése – az Országgyűlés felhatalmazása mellett, átláthatóan kell végrehajtani. A DK szerint nem kísérheti a helikopterbeszerzést is a fideszes titkolózás, különben az első Orbán-kormány korrupciógyanús Gripen-beszerzése ismétlődhet meg.-írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció Országgyűlési képviselője.