A DK és az MSZP is megemlékezett az elhunyt Gorbacsovról

Az MSZP közleményben, a DK elnöke pedig közösségi oldalán emlékezett meg az életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsovról.

    A két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára hosszan tartó betegség után kedden halt meg.     
    Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta: Gorbacsov tökéletlen, de jobb világnak nyitott utat. Úgy fogalmazott: “Van okunk ezért megértéssel gondolni rá.”
    Gyurcsány Ferenc értékelése szerint Gorbacsov szembenézett a valósággal, a fenntarthatatlannal, az elkerülhetetlennel. Az utolsó európai birodalomnak buknia kellett, de mert a birodalmi eszme és álom fennmaradt, a békés leépülés után most a háborús feltámasztás kísérlete írja a történelmet – vélekedett a DK elnöke.
    Az MSZP közleményben reagált a halálhírre, azt hangsúlyozva, hogy Mihail Gorbacsovnak a 20. századi világtörténelem egyik fajsúlyos politikusaként elvitathatatlan szerepe volt a hidegháború békés lezárásában.
    A történészek még sokáig fogják vitatni történelmi szerepét, de Gorbacsov kapcsán egy dolog biztos: nélküle másképp alakult volna a rendszerváltás Kelet-Közép-Európában és az egykori Szovjetunióban, vagyis a jelenkori történelem – írta az MSZP.

MTI