A DK az Európai Néppárt brüsszeli frakcióvezetőjéhez fordul a Kövér-interjú miatt

Gréczy Zsolt a DK szóvivője Fotó: Juhász Melinda

Gréczy Zsolt a DK szóvivője
Fotó: Juhász Melinda

Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai képviselői levelet intéztek Manfred Weberhez, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjéhez Kövér László Echo TV-ben elhangzott kijelentései miatt.

A két politikus idézi a házelnök Jobbikhoz méltó szavait, miszerint az euroatlanti világ morális értelemben megrendült, az alapjogok magyarországi helyzetét bíráló Tavares-jelentés támogatói Kádár Jánostól balra állnak, Brüsszel pedig ebben az értelemben Moszkva korábbi politikáját folytatja, és ha ez az EU jövője, akkor Magyarországnak el kell gondolkodnia az Unióból való kihátráláson. Hozzáteszik: Deutsch Tamás az Európai Néppárt brüsszeli frakciójának tagjaként ráerősített Kövér szavaira, mondván, az ilyen törekvések távol állnak a közös európai értékektől, és ekként számunkra elfogadhatatlanok.

A két DK-s képviselő emlékeztet arra, hogy az elmúlt fél évszázadban az Európai Néppárt mindig az európai értékek és normák, továbbá az integráció elmélyítésének pártján állt. Fölkérik ezért a frakcióvezetőt, tegye világossá, hogyan vélekedik az EP legnagyobb képviselőcsoportja az említettekről, és szólaljon föl a magyar demokrácia módszeres lerombolása, továbbá Magyarország Unióból való kiléptetésének szándéka ellen. Fölteszik végül a kérdést: vajon mindezek után van-e még helye a Fidesznek az Európai Néppártban.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében  Gréczy Zsolt , a DK szóvivője.