A Demokratikus Koalíció szerint a a kormány újabb bankra vetett szemet

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a kormány egy újabb bankra vetett szemet – reagált a Budapest Bank megvásárlásáról szóló hírre a párt ügyvezető alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Molnár Csaba úgy fogalmazott: az állam az adófizetők pénzéből vásárolja meg a pénzintézetet, amihez az adófizetők pénzéből nyújt hitelt és vállal kezességet.
    Hangsúlyozta, mindezt úgy teszik, hogy nem tudják, mennyibe fog kerülni a pénzintézet, hiszen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elismerte, hogy még át sem világították a bankot. A DK véleménye szerint ez akár a korrupció vagy a hűtlen kezelés gyanúját is felvetheti – jelentette ki.
    Arra az érvre, amely szerint nemzeti érdek, hogy a bankrendszer többsége magyar tulajdonba kerüljön Molnár Csaba azt mondta, az európai tapasztalat ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Példaként említve a jelentős állami tulajdonú bankrendszerrel rendelkező Szlovéniát, Fehéroroszországot és Törökországot, amelyekben nagy állami bankmentő csomagokra volt szükség. Hozzátette, hogy azokban az országokban, mint Írország, Ciprus vagy Izland volt a legmélyebb a válság, ahol többségében hazai tulajdonban voltak a pénzintézetek, ugyanis nem léteztek olyan külföldi anyabankok, amelyek finanszírozni tudták volna a veszteségeket.
    Az EP-képviselő szerint a miniszter már most elismerte, hogy végső soron a Budapest Bankot is privatizálni szeretnék. Úgy néz ki, hogy még mindig van olyan fideszes, aki nem kapott eleget a közvagyonból – fogalmazott.
    Kovács Zoltán kormányszóvivő  és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön rendkívüli tájékoztatón a Parlamentben jelentette be, hogy az állam megveszi a Budapest Bankot, az erről szóló előszerződést a magyar kormány csütörtökön írta alá a tulajdonos GE-vel. Csütörtökön a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amelyik szerint a vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz. A társaságnak az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújt hitelt, a hitelnyújtásra és a garanciavállalásra az államot terhelő visszavonhatatlan készfizető kezesi felelősség mellett kerül sor.
    Molnár Csaba Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában elhangzott szavaira is reagált, amelynek során a kormányfő szélsőségesnek nevezte John McCain amerikai republikánus szenátor kijelentéseit és arról beszélt, hogy Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt.
     Szavai szerint a kormányfő “realitásérzékét, valóságérzékelését teljesen elveszítve” nyugati szövetségeseinket kezdi hazug felforgatónak bélyegezni. A politikus azt mondta, a miniszterelnök elővette azt a fideszes receptet, hogy amikor baj van, akkor nem a vádak tartalmával vagy a korrupció mértékével foglalkoznak, hanem azonnal átmennek támadásba.
    A kormányfőnek igaza van, amikor arról beszél, hogy Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt, mert a “haverjai, cimborái, a fideszes politikusok megtámadták Magyarországot” – folytatta. Orbán Viktor volt az, aki “ész és értelem nélkül odadobta Magyarországot Oroszországnak” és Vlagyimir Putyin még annyira sem volt hálás ezért, hogy előre szólt volna a Déli Áramlat leállításáról – mondta. Molnár Csaba szerint igazi szégyen, hogy az orosz elnök még “csatlósként sem becsüli meg” Orbán Viktort.
    Az pedig, hogy a kormányfő André Goodfriend ellenni perre biztatja az adóhatóságot vezető Vida Ildikót,  megint az ész nélküli támadás politikája – közölte. Nem perelni kell, hanem független hatósággal ki kellene vizsgáltatni a Vida Ildikót és a NAV vezetését érő vádakat – jelentette ki.
    Végül úgy összegzett: nem McCaint vagy Goodfriendet kell támadni, hanem meg kell nézni, hogy mennyi igazság van a mondataikban és meghajolni az érvek súlya előtt – szólította fel a kormányfőt.

Forrás:MTI