A Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad új évadja

Műfaji sokszínűség, tartalmas szórakozás, magas művészi színvonal! Ez jellemzi a Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad új évadját. Az idén május 1-től egészen szeptember 26-ig tartó programsorozat a tavaly teljességgel új arculatot nyert Nagyerdőben valósul meg. A Békás-tó partján fekvő egyedülálló környezeti adottságokkal bíró szabadtéri színpad – a tavaly nyár elején befejeződött háromszáz millió forintos felújításának köszönhetően – idén már az egész szezonban várja a város polgárai és az idelátogató turistákat. 

Papp László, Debrecen polgármestere a programokat beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: a Nagyerdei Szabadtéri Színpad évtizedeken keresztül nyújtott generációknak meghatározó élményt a különböző programok kavalkádjával, akár egy tartalmas és komoly, vagy egy vicces és könnyed este alkalmával. Az első előadás a Nagyerdő szívében 1950. június 10-én volt, amikor a Kodály Zoltán Székelyfonó című művét játszották. Két évtizedig tartó kényszerű szünetet követően több mint félévszázaddal később, 2014. június 15-én ismét átadásra került a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpad, ismét felcsendülnek az akkori dallamok.

A Nagyerdőben megtartott sajtótájékoztatón Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója is részt vett, aki elmondta: példaértékűnek tartja Debrecen kultúrában betöltött szerepét. A társulat jó kapcsolata Debrecen kulturális intézményeivel sem előzmény nélküli a korábbi években is több sikeres előadást tartottak a városban.  Ezt az együttműködést kívánja a Madách Színház újabb, magasabb szintre emelni. A tervek szerint a fővárosi társulat több sikeres darabját vidéken először a Főnix Csarnokban, vagy az új szabadtéri színpadon mutatná be. Az igazgató azt is elmondta: szándékában áll, hogy a Madách Színház néhány új produkcióját itt, Debrecenben állítaná színre. Az együttműködés részleteiről szóló tárgyalás megkezdődött és a cél az, hogy a következő színházi évadban már konkrét produkciók megszülessenek.

Komolay Szabolcs, a város kultúráért felelős alpolgármestere megköszönte az együttműködési szándék kinyilvánítását és megígérte, a Főnix Rendezvényszervező munkatársaival mindent elkövetnek, hogy a konkrét megállapodás minél hamarabb létrejöjjön.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a Nagyerdei Szabadtéri Színpadján megvalósuló műfaji sokszínűségre hívta fel a figyelmet. 2015. május 1-én a Kerekes Band fergeteges koncertjével hivatalosan is elkezdődik a szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadján. A nyáresti könnyűzenei koncertek, az operavetítések, a katonazenekari fesztiválprogramok, valamint bor- és jazznapok színes programsorozata mellett a megújult, festői környezetbe ágyazott Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a legszínvonalasabb színházi produkciók láthatnak az érdeklődők. Az eddigi legnagyobb előadásszámban érkeznek a Nemzeti Táncszínházból, a Művészetek Palotájából, valamint a pesti Broadway és Nagykörút sztárszínházaiból Debrecen zöldövezetébe. Néhány sokatmondó adat: idén 12 budapesti és vidéki kőszínház és utazó társulat 15 sikerprodukciója összesen 24 előadásban kerül bemutatásra az Észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színpadán. A kulturális szakember szerint a programkínálat összeállításakor minden célközönségre gondoltak, ezért műfaji gazdagság fogadja az idelátogatókat! A klasszikus szabadtéri repertoár népszerű prózai és zenés műfajai (színmű, vígjáték, bohózat, zenés játék, musical) mellett idén 5 előadás erejéig nézőinket a táncszínház és az újcirkusz világába is kalandozásra hívjuk. A magyar és külföldi vendégek érdeklődésére egyaránt építve a Nagyerdei Szabadtéri Színpad meghívására július 10-11-én bemutatkozik a magyar Cirque du Soleilként is emlegetett, nemzetközi hírű Recirquel Újcirkusz Társulat, mely élőzenekarral kísért pikáns revü-cirkuszával érkezik Debrecenbe. Emellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint az ExperiDance Produkció is egy-egy világszínvonalú táncszínházi előadással kápráztatja majd el a Nagyerdő zöldbe vágyó közönségét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: „Debreceni Arcok a Szabadtérin” egyedi, hagyományteremtő előadás-sorozat keretében az ország legismertebb, debreceni kötődésű színművészei – név szerint: Botos Éva, Gubás Gabi, Schell Judit, Tenki Réka, Hajdú László, Keresztes Tamás és Tenki Réka színművészek – térnek vissza születésük és tanulmányaik egykori városába egy-egy nagysikerű fővárosi produkció főszerepében.

Emellett az ország sztárszínészei közül eddig Debrecenben soha nem látott létszámban lesznek láthatók a Szabadtéri deszkáin. A teljesség igénye nélkül: Bálint Ádám, Csányi Sándor, Dolhai Attila, Falusi Mariann, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Janza Kata, Kaszás Gergő, Kulka János, Liptai Claudia, Molnár Piroska, Nagy Sándor, Oroszlán Szonja, Pásztor Erzsi, Pindroch Csaba, Pokorny Lia, Polyák Lilla, Szabó Dávid, Szente Vajk, Szervét Tibor, Szombathy Gyula, Szomor György és Vastag Tamás.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad csatlakozik a Katolikus Újjászületés Éve programsorozathoz is, amelynek keretében ünnepi díszelőadás lesz. Debrecen katolikus újjászületésének 300. évfordulóját július 26-án, Szent Anna napján a Budaörsi Latinovits Színház nagysikerű Legyetek jók, ha tudtok! című előadásával, Luigi Magni világhírű olasz filmsikerének színpadi változatával ünnepelheti meg a közönség.

Az idei programokról további információ: www.debreceniszabadteri.hu, www.fonixinfo.hu