A DAL- A FOOL MOON ÚJRA MEGPRÓBÁLJA

A Fool Moon tavaly kis híján megnyerte A Dalt (a legjobb 4-ig jutott), idén ismét megpróbálja. A külföldön is ismert vokálegyüttes a szombati harmadik elődöntőben lép színpadra, és ismét különleges produkciót ígér.

 “A Fool Moon csaknem másfél évtizede igyekszik az a cappella stílust Magyarországon népszerűsíteni, és erre A Dal nagyszerű lehetőség. Úgy érezzük, hogy az It Can’t Be Overrel aratott tavalyi siker után az idei versenyen is olyan dallal indulunk, amely érdemes a figyelemre” – mondta Molnár Gábor, az együttes egyik alapítója, dalszerzője az MTI-nek.

Az öttagú vokálcsapat (Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Németh Miklós, Rácz Gergő és Wodala Barnabás) nemcsak A Dalban, hanem az Eurovíziós Dalfesztiválon is szerepelt már: 2008-ban a belgrádi versenyen ők vokáloztak a Magyarországot képviselő Csézy mögött. Molnár Gábor kifejtette, hogy a különböző televíziós csatornákon zajló tehetségkutató versenyektől eltérően A Dalban valóban a dalokon van a hangsúly és nagyobb szerepet kapnak a szerzők, nem csak az előadókról szól az egész.

A Fool Moon esetében persze a kettő részben egybeesik, hiszen a szombaton látható Back 2 Right című szám zeneszerzője Molnár Gábor, a szövegíró Kasai Jnofinn, a dominikai származású, 2000 óta Magyarországon élő szerző, előadó, producer. Kasainak amúgy szintén vannak eurovíziós tapasztalatai: ő írta Ádok Zoli Dance With Me című dalának szövegét, amely 2009-ben a moszkvai fesztiválon szerepelt, és vokálozott is. “Korábban írt már szöveget egy zenémhez. Azért volt jó vele együttdolgozni, mert mivel előadó is, a szöveget fel is énekelte a tökéletes kiejtéssel, úgy küldte át nekünk”.

A Fool Moon Szegeden alakult 2001-ben és ma is kötődik a városhoz, amely néhány hete a magyar kultúra napja alkalmából Kölcsey-éremmel tüntette ki az együttest. A csapat 2005-től évente megrendezi Szegeden a nemzetközi a cappella fesztivált. A Fool Moon országosan ismertté vált, popfeldolgozásokkal és saját dalokkal eddig nyolc albumot készített, díjakat nyert Ausztriában és Tajvanon is. A világ vokálegyütteseit rangsoroló listán, a ranker.com-on a Fool Moon a 29., az 1. helyen a Pentatonix áll, a King’s Singers a 8., a Manhattan Transfer a 14. “Az a cappellával nem egyszerű bekerülni a magyarországi pop mainstreambe, rádióktól is sok visszautasítást kaptunk az évek során. A tavalyi jó szereplés A Dalban az It Can’t Be Overrel azért ezen is változtatott, még a dance-esebb csatornákba is sikerült bekerülnünk” – jegyezte meg Molnár Gábor.

Az It Can’t Be Over tavalyi sikeréhez nagyban hozzájárult a szokatlan előadásmód, amely Rácz Gergőnek köszönhető. A dal társszerzőjeként ő állította össze a testdobot, ami markáns karaktert adott a produkciónak. A csapat így, az a cappella műfajához híven valóban minden hangot hangszerek nélkül szólaltatott meg. “Idei dalunk, a Back 2 Right esetében sincsenek kísérőhangszerek, minden hangot mi szólaltatunk meg. A koreográfiában ismét különlegességgel készülünk, de szombatig ezt nem szeretnénk felfedni, legyen meglepetés az adásig” – mondta Molnár Gábor. Hozzáfűzte, hogy míg az It Can’t Be Over a szakítás témakörét járta körül, a Back 2 Right az egymásra találást állítja a középpontba.

Mindkét dal megtalálható a Fool Moon tavaly év végén megjelent Kettesben jó című albumán, amelyre a másfél évtizedes eddigi pályafutás legnagyobb sikerei kerültek, olyan közreműködőkkel, mint Malek Andrea, Laár András, Szolnoki Péter, Czutor Zoltán, Kováts Kriszta vagy Szirtes Edina Mókus. A popdalok mellett két népdalfeldolgozás is szerepel az új lemezen. A stúdiómunkákért is felelős Molnár Gábor szólt az MTI-nek arról, hogy a csapatban igazságosan igyekeznek elosztani a dalok szólórészeit: Wodala Barnabás hangjának bariton tónusa van, Rácz Gergő tenorba hajló bariton, Mészáros Tamás és Molnár Gábor tenor, Németh Miklós pedig basszus, utóbbi ezért csak rövidebb szólókat kap.

A Dal harmadik elődöntőjét február 7-én, szombaton rendezik, a döntő február 28-án lesz, akkor derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot idén májusban Bécsben a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dalt az M1 és a Duna World csatorna élőben közvetíti.

Forrás: MTI