A Corvinus megúszta? Tények és találgatások a felsőoktatásban

Minden előzetes híresztelés ellenére a Budapesti Corvinus Egyetem önálló intézmény marad, s a felsőoktatási államtitkár, Palkovics László nyilatkozatai szerint csak jelentéktelen, a legszükségesebb változtatások fognak történni ősztől az egyetemeken és főiskolákon az országban.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A felsőoktatás szerkezeti átalakításáról szóló híradások tényként kezelik, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem önálló intézmény marad, csak a budai campus Élelmiszer-tudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti karai kerülnek a Szent István Egyetemhez. A Nyugat-Magyarországi Egyetem megszűnik, önálló intézmény lesz a soproni erdőmérnöki kar, valamint a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ is. Önálló egyetem lesz a gödöllői Szent István Egyetem budapesti állatorvosi kara. Ősztől a győri Széchenyi István Egyetemhez fog tartozni a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari képzés és az Apáczai Csere János Kar. Egyesül a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskola, valamint egyesül a Károly Róbert és az Eszterházy Károly Főiskola is, kiegészülve a jászberényi pedagógusképzéssel.

Botrányszagú események borzolják a kedélyeket a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, elképesztő számú tanár felmondásáról hallani, mivel véleményük szerint komoly hiányosságok akadályozzák az oktatást az intézményben. Lemondott Szabó Gábor operatőr, a kameraman BA és operatőr művész MA vezetője, aki személyes konzultáció lehetőségét ajánlotta fel tanítványainak intézményi kereteken kívül tizenöt tanárral együtt.

Jó hír viszont, hogy tizenegy magyar egyetem jutott be a legjobb kétezer közé a University Ranking by Academic Performance legfrissebb, a tudományos publikációk alapján összeállított egyetemi rangsorába. A magyar intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 513., a Debreceni Egyetem az 522., a Semmelweis Egyetem az 591., a Szegedi Tudományegyetem a 648., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 782., a Pécsi Tudományegyetem a 877., a Pannon Egyetem az 1322., a Szent István Egyetem az 1496., a Közép-európai Egyetem (CEU) az 1630., a Budapesti Corvinus Egyetem az 1727., a Miskolci Egyetem pedig az 1982.

Friss információk, hogy a kutatás, fejlesztés és az oktatás területét is magába foglaló stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és hazánk legnagyobb húsipari vállalkozása, a Pick Szeged Zrt. Az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével a miskolci Vasbeta Kft. Secure Mark (SMark) néven hamisíthatatlan termékazonosító rendszert fejlesztett ki, a technológia továbbfejlesztését pedig a Szegedi Tudományegyetemmel együtt végzik.

Ami a Corvinust illeti, intézményen belüli átcsoportosítások is várhatóak, szó van arról, hogy az egyetem Székesfehérváron indítana egy kihelyezett gazdasági, pénzügyi, valamint személyügyi, humánpolitikai képzést. Egyes hírek szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek az álma, egy jegybanki tanszék létrehozása mentette meg a Corvinust attól, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetembe olvadjon.

A Corvinus tehát valószínűleg megúszta. Stílusosan egy kellemes hajón, a Columbuson ringatózva sorolták érveiket tíz éves intézményük mellett az újságírók számára Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita dékán és Dr. Dunavölgyi Mária elnök-programigazgató. Van mire büszkének lenniük: elnyerték a Kiváló Egyetem címet, a Felsőoktatási Minőségi Díjat, a Top Erasmus Egyetem és a Legjobb Networkegyetem címeket. A Corvinus több tucat kutató-, és tudásközponttal, tíz doktori iskolával rendelkezik, hatvan (!) szakot kínál, legtöbb szak esetében hazai piacvezető. Oktatói nemzetközi összehasonlításban is felveszik a versenyt a legjobb egyetemekkel, hallgatóik az EU munkaerőpiacán is elismert, versenyképes diplomát kapnak akár nemzetközileg akkreditált programok keretében. Végzősei 95-98 százaléka diplomája megszerzése után három hónapon belül elhelyezkedik. Kínálatukban szerepel 26 idegen nyelvű alap-, mester- és doktori szak, több mint 300 idegen nyelvű kurzus (angol, német, olasz, francia, kínai) és tíz nemzetközi közös képzési program. Aktív résztvevői az ERASMUS és CEEPUS programoknak. Tíz év alatt négyszer nyerték el a Superbrands címet. Vendégprofesszoraik, előadóik között szerepelt Ban-Ki Moon ENSZ főtitkár, Eric Maskin és Robert Engle Nobel-díjas közgazdászok, Aung San Suu Kyi burmai politikus, az EU és a NATO tisztségviselői, európai és tengerentúli országok politikusai, hazai és nemzetközi vállalatok vezetői, partneregyetemeik professzorai.

 

Horváth Gábor Miklós