A Corvinus egyetem átszervezése miatt tiltakoztak Budapesten

 

A Budapesti Corvinus Egyetem átszervezése miatt tiltakozó felvonulást tartottak hétfőn a fővárosban. A nap folyamán az érintett budai karok 12 pontos petícióval fordultak az emberi erőforrások miniszteréhez, akitől többek között azt kérik: ne hagyja jóvá a Szent István Egyetemhez történő elcsatolást.

Diákok vonulnak a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségére, miközben a felsőoktatási intézmény három budai karának a Szent István Egyetemhez való csatolása ellen tiltakoznak Budapesten, a Villányi úton 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Diákok vonulnak a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségére, miközben a felsőoktatási intézmény három budai karának a Szent István Egyetemhez való csatolása ellen tiltakoznak Budapesten, a Villányi úton 2015. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

        A tüntetők menete délben indult a budai kampusz elől, a Villányi útról. A hét-nyolcszázas tömeg elején “Nem adjuk a Budai Campust” feliratú molinót vittek.
        A demonstráció résztvevői rendőri felvezetés mellett a Villányi úton, a BAH-csomópontot érintve a Budapest Kongresszusi Központ épületéhez vonultak, ahol az egyetem tanévnyitó ünnepsége kezdődött.
        A kongresszusi központ bejáratánál egy hallgató arról beszélt, hogy veszélyben van az egyetemük, hiszen január elsejével a Szent István Egyetemhez akarják csatolni a Corvinus három budai karát.
        “El akarják venni a jövőnket, a diplománkat” – hangoztatta, megjegyezve, hogy nem azért mentek a Corvinusra tanulni, hogy a Szent István Egyetem diplomáját szerezzék meg.
        Fodor Marietta, a Corvinus egyetem élelmiszertudományi karának tanára elmondta, május második felében jelentek meg hírek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fel akarja darabolni a Corvinust, a “budai karokat szanaszét dobálja”. A hét és fél hektáros természetvédelmi területet, az arborétumot értékesítenék a tervek szerint.
        Figyelmen kívül hagyták a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást – tette hozzá Fodor Marietta, aki szerint joggal aggódnak a Corvinus brand elvesztése miatt.
        Kijelentette: az államtitkári javaslat nem integrációt jelent, hanem beolvasztást, megsemmisítést.
        A tüntetésen emlékeztettek arra, hogy a budai kampusz hallgatói és dolgozói fóruma egyhangúlag elutasította a gödöllői Szent István Egyetembe való beolvasztást és tiltakozást hirdetett. Ennek első lépése volt a hétfői felvonulás, kedden folytatni kívánják a tiltakozást – hangzott el.
        A Corvinus egyetem hallgatói által szervezett demonstráció résztvevői azt skandálták: “Nem adjuk a kampuszt!; “budai kampusz!”; “Nem hátrálunk meg!”; “Autonómiát!”; “Nem kell Gödöllő!”; “Semmit rólunk nélkülünk!”
    A tervezett elcsatolással érintett budai karok a nap folyamán 12 pontos petícióval fordultak Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez.
    Ebben többi között azt kérik, ne hagyja jóvá azt a javaslatot, amely a Budapesti Corvinus Egyetem budai karait – a kari testületek elutasító határozata, dolgozóinak és hallgatóinak tiltakozása ellenére – a Szent István Egyetemhez csatolja.
    Az egyetemitiltakozas.blog.hu oldalon közzétett dokumentumban azt is kérik, döntése meghozatalakor, a felsőoktatás átalakítását a minőség megóvása, javítása vezérelje a tárca vezetőjét.
    A BCE nagy múltú budai kampusza – oktatott szakterületeit világviszonylatban unikálisan ötvözve – a kertészet, az élelmiszergazdaság, a tájépítészet és a településtervezés javára mérnökök tízezreit bocsátotta ki. Kérik e “nemzeti szolgálat elismerését és méltó megbecsülését”.
    Tiltakoznak az ellen, hogy az érintett karok szakmai koncepciójának figyelmen kívül hagyásával, a független szakértők, a hazai és a nemzetközi szakmai szervezetek és vállalatok tiltakozása ellenére kényszerítő, autoriter döntés szülessen!
    Kitértek arra: a budai és pesti karok együtt hozták létre a Corvinus egyetemet, a CORVINUS Brandet, és tiltakoznak a 12 év oktatás- és kutatás-fejlesztési eredményeinek intézményi átszervezéssel való annullálása ellen – olvasható.
    Tiltakoznak az ellen is, hogy a pesti és budai karok több mint egy évtizedes konszenzusos együttműködését az agrár-felsőoktatás átszervezésének erőltetett ideológiája, a vélt politikai előnyök miatt külső és belső erők szétzilálják, s nyomatékosan kérik, hogy a felsőoktatási államtitkárság tényadatokkal igazolja azt az állítását, hogy a budai karok beolvasztásával a hallgatók jobban járnak, mert értékesebb diplomát kapnak a SZIE-n. A felsőoktatási rangsorok épp ennek az ellenkezőjét mutatják – írták.     Egyúttal elfogadhatatlannak tartják, hogy bármilyen strukturális változást az oktatási évben, január 1-től, a vizsgaidőszak közepén vezessenek be.
    Nyomatékosítják, hogy a BCE budai karai mindent megtesznek azért, hogy akár önállóan is megálljanak a lábukon. A petíció megfogalmazói az építőmérnöki és építészmérnöki képzést folytató Ybl karnak a budai kampuszra való átköltöztetését érthetetlennek nevezik.

Foráss: MTI