A civil szervezetek aktívabb közéleti szerepvállalásáért tüntettek Budapesten

Civil szervezetek aktívabb közéleti szerepvállalásáért tartottak tüntetést csütörtökön a fővárosi Blaha Lujza téren.

    A Tedd magad szabaddá! mottóval meghirdetett demonstráción felszólalók közül többen a kormányt bírálták, és azt hangoztatták, hogy a szabadságért mindenkinek tennie kell.
    A programot az 1956-os forradalom és a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 25. évfordulója alkalmából szervezték a rendezők tájékoztatása szerint.
    A demonstrációt a – Facebook-oldala szerint az egészségügy, a kultúra, az oktatás és a szociális ágazat szervezeteit összefogó – Humán Platform szervezte, a tüntetésen több százan vettek részt. A tüntetők a Corvin áruház előtti parkolóban felállított színpadtól a Bacsó Béla utcáig töltötték meg a teret. A szemerkélő esőben álló demonstrálókat a szervezők a beszédek között közös éneklésre, mozgásra biztatták.
    A színpadon Ferge Zsuzsa szociológus, szegénységkutató arról beszélt, hogy október 23-a a szabadság ünnepe, ez pedig számára azt jelenti, hogy mindenki önmaga lehessen, szabadon választhasson sorsot, életet, és ne legyen elnyomás.
    Azt mondta, vissza kell szerezni mindenki közös szabadságát. Deák Ferencet idézve azt hangoztatta, amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatja, de amiről a nép, félve a szenvedésektől, önként maga mond le, annak visszaszerzése mindig nehéz és mindig kétséges. A szociológus beszédét azzal zárta, vissza kell szerezni mindenki közös szabadságát.
    Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért társelnöke azt mondta, Magyarországon ma hatalmas a közöny és ennek az az oka, hogy a közügyek alakítását, a politikát “túl régen” maroknyi ember sajátítja ki. Szerinte szabadság csak ott lehet, ahol mindenkinek van beleszólása a közügyek alakításába, ezért arra hívta fel az egybegyűlteket, “foglalják vissza” a politikát. Szerinte a civilek korábbi, kormánnyal szembeni tiltakozásai után “nem csoda, hogy a hatalom most a független civil szervezeteket támadja”, és ez lehet a Norvég Civil Alap körüli “botrány” mögött.
    Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója felszólalásában kiemelte: a jelenlegi adók megfizethetetlenek, ráadásul nincsenek lépések ennek megváltoztatására, ami – szerinte – azt jelenti, hogy a politika intézményesíti a bűnelkövetést. A napokban bejelentett internetadóval kapcsolatban hangsúlyozta: az valójában nem a pénzről szól, hiszen már most is megfizetjük az erre vonatkozó adókat, hanem sokkal inkább az információ szabadságáról. “Ezt nem fogjuk megfizetni” – tette hozzá.
    Udvarhelyi Éva Tessza kultúrantropológus azt mondta, hogy az “Orbán-rezsim” hatalomra jutása a magyar társadalom leépülésének következménye. “Magunkat kell megváltoztatni, hogy a rezsim bukása után tényleg valami más, és ne az elmúlt nyolc év következzen” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a demokráciának nem az Európai Unió, és nem is az Egyesült Államok a letéteményese, hanem mi.
    A demokráciának pedig garanciája az erős civil társadalom, ezért mozgalmakra van szükség, amelyek a széles társadalmat reprezentálják és nem félnek a politikától – mondta.
    A felszólalók többsége beszédét az “éljen a köztársaság!” felkiáltással zárta.
    A tüntetők kezében nemzeti, uniós zászlókat tartottak, de volt köztük szivárványos és anarchista zászló is. Mások táblákat, molinókat hoztak magukkal, ezeken többnyire kormányt bíráló feliratokat lehetett olvasni. A rendezvényen mások mellett megjelent Demszky Gábor egykori főpolgármester, valamint Mécs Imre 1956-os halálraítélt, volt szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő.

Forrás:MTI